Follow me..n i folow u..

mari menderma...

ru and amin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

December 20, 2010

kadang2 benda yang kita fikir je nampak macam senang....tapi bila da time..susahnye mak aih!

salam..

rasa2 nya da dekat 3 bulan aku berkhidmat kat BIT ni..
macam2 benda yang jadi n susah untuk aku faham..
padahal dulu masa duk menganggur ..

cara aku pk macam ni:

nanti da dapat keje..xpayah guna sangat duit tuh...
simpannnnnn je..
nak makan sedap2 pon xluak mana...
nanti bulan2 hulur duit kat parents...

kira2 lagi::
hmm aku bajet setahun je aku mesti da bleh beli rumah sendiri CASH!
kete setakat kenari senang je nak bayar...
small matter!

pastu aku sambung berangan lagi::

setakat nak bayar rumah bulan2 rm600 xde halla..
PTPTN tu kalau boleh aku nak bayar cash jek..
xpayah bulan2..dia punya bunga mak ai!
buat sakit kepala jek...

=> aku siap draft gambar rumah impian aku..siap ngan perabot bagai<=
**memang xboleh blah**

tapi sekarang ni bila da cecah 3 bulan aku keje...
hambek ko!..nak simpan 300 sebulan je pon payahnya mak ai...
ada jek yang kurangnya...

tadi baru jek terbang RM118 = servis kete
bulan depan kang wet sewa umah da nek RM150 instead of RM75 sebab tinggal ber2 je ngan anis.

lepas ni aku nak beli takaful plak untuk persediaan masa depan.(RM 100)
pastu tahun depan aku plan nak start tolak PTPTN siap2 dari gaji.(150)
belum kira wet kete..
wet kampung..
wet makan...
wet advance tuk sale..
wet kawen..
pastu tinggal bape posen jek nak wat tabung......huhu..

**sakit kepala jugak pk benda2 bernombor macam nih**

kesimpulannya:::

aku memang kena cari part time!!
xde tapi2 lagi..

December 15, 2010

Belanjawan 2011



salam..

semalam aku xtau aura apa yang menyebabkan aku nakkk sangat upload gamba2 dari google..
tapi bila da publish rasa macam syokk pulak..
as usual..diari hidup aku akhir2 ni sama jek..

pagi2 bangun keje..gerak pegi keje pukul 7.30..
n aku make sure sampai sebelum pukul 8.00 pagi..sedangkan waktu keje bermula jam 8.30..**mula2 je kot..**hehehe
n setiap pagi aku bergasak2 la ngan pemandu laen macam bese...
sambil dengar Hot FM /Sinar..tapi BUKAN era ok...
sakit kepala dengar orang bebel pape ntah....

sampai opis...
kadang2 p beli sarapan dulu..
kadang2 terus layan belog jap..
kadang2 borak2 dulu..
kadang2 lepak dalam kete dengar radio jap..
kadang2 terus wat tender..
kadang2 terus check claim...hehhe**walaupon jumlahnya xberubah2**
kadang2 aku xbuat pape langsung...duk sengehhh je..

aku sendiri pon boring bah nak baca deri ni kalau dok asyik tulis benda sama...huhu
**my boring life**

pastu tibe2 ari ni aku nak share rumah impian...hehehehe


rumah konsep jepun...sangat kotak sekali.. simple n xbanyak ruang..sangat aku suka..xserabut!
tapi nanti cermin2 tuh nak ejas kasi gelap..xprivasi la kalau orang luo leh skodeng sewenang2 nye..

rasa macam nak terpengsan tengok kedudukan rumah ni yang sangatttt strategik...pergh ari2 leh landing kat umah tengok air...omaigod....sangat sukaaaaaaaa.

tenang sangat...nanti bangun pagi2 terus sedut bau2 pokok....petang2 kang maen buai sambil dengo lagu jiwang2..pergh pastu time makan..bentang tikar jek kat luar pastu makan ala2 berkelah2 gitu...romantikkk


rumah ni cantik..tapi cek kurang berkenanla....banyak sangat space pelik2....penatla nak mop nanti..NEXT!


laaaa..da abes ke gambonya..rasa macam upload banyakkk...hehehe..umah impian ni pon belum tentu x nak jumpa yang real...APATAH lagi nak duduk dalam tuh dengan bahagia....huk3

pape pun aku sangat bertuah seandainya ditakdirkan hanya memiliki rumah kecil yang dihuni dengan penuh rasa bahagia....**senang nak kemas...sapu...mop...nak tinggalkan pon senang!**

xpayah nak risau2 letak CCTV bagai...kunci mangga solar berpuluh2 bijik...bela anjing pengawalla...upah pak gard...mintak kawalan polis la...upah orang gaji bagai..buat pintu gate otomatik pelik2la....X pAYAH!...


p/s: aku rasa kalau en amin sedang bacala nih..dia mesti sengih jek sambil urut dada...

~~~oops tapi aku lupa tulis...

....terma dan syarat tertakluk kepada perubahan semasa
....

.hehehehe



December 14, 2010

suka atilah..



salam..

sebagai mukaddimah:

sempena awal muharram yang baru beberapa hari berlalu...marilah kita berpuasa sunat pada 9 n 10 muharram (harini dan esok)....**semoga bertambah pahala**

ekcelli hari ni saya sangat bersemangatt sekali nak bekerja...
tapi ada sesuatu yang terjadi dan tidak terjadi yang menyebabkan smangat saya sangatlah downsizing abes2!

macamana ek aku nak jadi pekerja cemerlang ni?..huhu
banyak betul kes..macam hampeh!
malam tadi aku adalh penghuni yang berjaya tidur terawal sekali..
jam 8.51 pm...betul2 pas solat isyak!

n pagi tadi pon aku still pecahkan rekod bangun yang terawal....pukul 4.00 pagi!
tapi kenapa ek mata ni macam berat sungguh nak terbukak luas!
rasanya masuk nih da nak masuk kali ke 21 aku menguap!
giler sadis....**teruk gile pe'el hang ni..pasaipa???**

n hari ni alhamdulillah my bos da naik bekerja lepas cuti bersalin**opps! isteri beliau yang bersalin**
barulah terasa sikit ada kerja merja n aku sangat xsabar2 sekali nak keluar buat sale..
serius!.sangat xsabar.....
betul2 mati kutu duduk opis time2 xde tender macam nih..
nak duk senyap2 sambil online~~~takut disabitkan bersalah sebab ngulo
nak cari majalah baca2~~lagi terang n nyata sedang mengulo
nak cari keje~~~ha, tulah masalahnya....xtau nak cari ceruk mana dah..huhu

oooh tender...kembalilah kepadaku dengan banyaknyaaaa...huhu


kang jadi macam ni kang..senyapppp terus hang....

aduyai tadi masa menggoogle sempat aku ternampak gambar yang superb sangat...




macam tengah meluncur ombak plak rasenya...

simple n meluaskan ruang..

sangat simpel n xnampak macam bilik tido la plak..

sangat uniq sekali design dia..macam bentuk bawang...n kalau aku dapat..memang aku letak kat ruang tamu....

omaigod!..bestnya kalau dapat landing kat cni..huhu..lagi2 tepi pantai plak tuh..perghhh..



oooh...dengan tertempelnya gambaq2 nih....aku semakin mengantukkkkk......bagaimanakah!

December 13, 2010

weekdays punya cerita..

salam..

rasa bulan ni macam kejappp betul..tup tap tup tap da nak masuk next gaji...
alhamdulillah...
aku pon da mula pikirkan benda2 yang xpenah terlintas kat fikiran ni sebagai penting!
macam:

  • insuran peribadi
  • makanan kesihatan untuk penjagaan body
  • set penjagaan kecantikan
  • asset persendirian macam: akaun emas, emas, rumah n macam2 lagi
kadang2 benda macam ni men'cepatkan proses kematangan pikiran aku sampai tahap ibu2..
best ape..at least my main focus bukan benda main2...


hehe..tapi weekdays ari tuh bukan men lagi aku bermain2..hehehe..berjalan ngan en amin pegi beli barangan n survey set2 barangan untuk wedding prepare...**survey2 saja**



antara barangan yang menjadi tumpuan...set minyak wangi lancome



n set barangan rumah IKEA...**bukan men**

en amin sedang berangan memiliki rumah sendiri..hehehe


n kemudian esoknya (12/12/2010)

secara kebetulannya is my best frenz birthday...HePi BeSdAy YaTi

n kebetulan sekali ada seminar untuk Traders di KLCC..
n kemudiannya secara otomatiknya dating plan jadi 2 in 1...hehehe


makan lunch di sponsor oleh organiser...sengih jela aku amik banyak banyak2..tapi xabes..sangattt xsedap.
**tapi kek dia sedap..**100 markah!

n kebetulan sekali kedatangan en amin tuk sambut my belated birthday yang da terlepas beberapa hari..n secara kebetulan he got an interview at Kepong! as assisstance audit...**alhamdulillah**
masa tulah bukan men aktiviti mencari baju kemeja bagai semata2 for the interview..moga2 berjaya...aminnn

n semalamnya aku sangat teruja bila diberitahu oleh en amin..segalanya berjalan lancar...tawakal n banyakkan berdoa semoga semuanya sykses...insyaALLAH..

December 9, 2010

status: my age today is 24 years and 2 days



salam...

aku xtau kenapa aku nak jugak kire umur aku tiap2 ari...
rasa macam makin bergerak ari tuh rasa semacam gitu..huk3
arini aku pakai jubah kaler itam ngan tudung itam...
siyes xpenah2 aku pakai macam ni selama nih...
**wah2 hang kakru nak wat saspen ape...***len macam jek

xdela...saje jek...janganla duk pikiaq cek ni duk merapu melalut pape ntah pagi2 jumaat nih....
just nak share n cuba something baru yang before2 ni aku jarang buat...
seperti:
  • sebut nama penuh saya setiap kali bercakap pada diri sendiri**Rukijah Bt Kassim**

  • pakai kaler baju yang jarang aku pakai **ni x..asyik dok pakai baju sama jek**huhu..cek ni bukannya banyak baju**sila ambil perhatian ye en amin

  • kurangkan makan fastfood pelik2 ni ya...kalau nak makan pon busuk2 sebulan sekali jek....

  • nak deco n tacap2 sket kete cek kasi ada rupa kewanitaan gitu..

  • tingkatkan mutu keje yang macam hampeh ni...cik Rukijah..awak kena banyakkkk bertanya ye kalau xtau..

  • pastu jadilah anda sebagai seorang yang tenangggg..tenterammm..relax....matang...positifff.

alamak...lambat plak aku taip arinih nih...k lah...waktu keje pon da start..marilah kita beramai2 bekerja dengan rajin arini....

jagalah hati kita n hati orang yang tersayang..berhati2 bila berkata2...

p/s:: pesanan arini tuk myself

December 8, 2010

HaPpY BirThDaY yang ke 24 untuk saye..









salam..

alhamdulilah..
dengan banyaknye ranjau duri dalam life aku ni..
akhirnya genaplah usia aku 24 tahun..
hehehehe..
**rasa macam muda lagi gitu**..ceewah

semalam the birthday girl status = tawa dalam tangisan
sebab???....ada sikit2 gado sama itu incik tunang..
tapi malam2 suda kasi baik2 balik...xda baik merajuk lama2....
hehehehehe....

gift dapat dari en. amin..my feveret shoes from fabiano ricco...

terus pakai p opis arini..hehehe



sarapan pagi....di sponsor oleh uncle JOe restoran...**ntah tibe2 pagi besday tuh dia bagi free saja ***~~macam tau2 jek~~hehehe

lebih kurang macam nila nasinya **ehsan dari uncle google**


lunch disponsor pulak oleh en. Hafiz lepas meeting kat SUK...kat Mcd...n macam bese mcChicken ngan sundae...hehehe...dah tu jek aku reti makan kat mcd...huhu...

pon dari uncle google


tibe2 the surprise things...akmar, kak ct, ct n aya letakkan barangan ini dimeja sejurus lepas balik meeting:::


saspen jugak tibe2 dapat surat rasmi...huhu

satg rupanya the sweet wish...

n the cute cake...comel sangattttt

gift from my opismet..


n saje nak selerakkan meja i...hehehhe


n lasttt...


the birthday girl with the bajet muka...hehehhe

p/s: pelik la..same macam tahun lepas...aku pakai baju kaler pepel jugak....memang xrancang langsung...nampak sangat aku ni sebenarnya minat kaler pepel kot..bukan teqois kot..eh yeje..teqois pon aku minat..tapi aku xde baju kaler teqois pon...eh mana satu nih....ishh..jiwa kacau betolll...

December 5, 2010

sweet holiday..



salam..

arini da masuk Isnin..rasa macam semalam je baru balik kampung..
serius xpuas!
macam2 aktiviti yang da buat..
tapi as usual...xde gambar..
ada je kejadian yang membantutkan mud bergambar sakan...
nyesal....

kejadian2 yang menimpa dalam 3 hari ini:

04/12/2010

korang xtau..betapa terujanya sehari sebelum aku balik..beriya2 beli makanan basah kat Giant bagai..sebab:::nak masak lunch tuk my fiance...kebetulan parents beliau ada urusan kat luar untuk beberapa hari...jadi, secara otomatiknya sselama beberapa hari itu..beliau makan kat luar...of kos secara xsengaja..aku sebagai bakal isteri solehah**gulp**...merasa bertanggungjawab untuk masak2 sesuatu untuk beliau...

malam jumaat balik keje dalam jam 11 something...terus basuh baju bagai..kemas barang2 n sebelum tido, masak nasi siap2..sebab esok pagi aku kuar pagiii sepagi2 nye...pung pang pung pang dalam pukul 1.30 setel.....terus tido laju2....nak lelap bapak susah..aku pon xtau nape...kejap kuar masuk bilik macam orang gile..xtau pukul bape tetido....tibe je jam loceng da bunyi pukul 5.oo pagi....

terus bangun macam orang ngigau..basuh ayam...kopek kentang...potong bawang...goreng ayam..sambil2 menggoreng tuh jemur baju malam tadi....kedebak kedebuk last2 siap dalam pukul 6.15...sepakej dengan kemas umah lagi...mak ai....rajin no..

sembahyang subuh je terus siap2 bagai..sempat lagi buang sampah n tukar kasut kat dalam kete yang diparking sejauh alam tuh...pastu the leceh things..tunggu bas macam orang bodo dekat setengah jam...

**skip**

ok2..sekarang cite bile aku da sampai johor...plan nak lunch the bekal kat yong peng..sebab selalunya bas johor akn benti kat citu untuk lepak2..rehat2..suka2 dalam setengah jam...tapi tibe2 majoriti penumpang dalam bas tu cakap dengan konfidennya bas ni x penah masuk yong peng..so, aku pon kasitau laju2 kat drebar tuh..:

'encik, saya nak turun yongpeng..masuk x?
""dia jawab:'boleh2 xde masalah'

tibe2 kat tengah jalan: dia cakap" saya benti tepi jalan je boleh?"
aku pon laju2 balas:' boleh2..asalkan saya dapat masuk yong peng!"

satg dia benti kat rnr:..memang pelik..pastu dia jerit..YONG PENG!..
aku pon turun..tapi aku tanya lagi sekali..yong peng ke ni incik?
dia cakap:'yup, nila yong peng"**aku heran sebab yongpeng aku bese masuk buruk je..tapi ni baru no..tepi highway plak tuh...***positif2....mungkin johor ni da maju kot...baru sebulan xbalik..da lawo yong peng ni..**aku monolog laju2 dalam hati..

pastu aku pon turun bas dengan sengih..laju2 kol en.amin...
"abang!sayang da sampai yong peng...tapi ni yong peng yang lawo2 tepi highway...bukan yong bese kitorang benti..."**aku kol dengan berseri2 n penuh rasa bahagia....**

tibe2.."sape suh benti kat situ!...tau x tu area pagoh...jauh tau nak pegi ambik..len kali tanya dulu kalau nak turun.."...aku jawab r:"da tanya drebar tuh..dia cakap ni yong peng".."tu yong peng len.."...pergh masa tu sentap...gile..aku salah turun...gile jauh lagi nak masuk area BP..dalam 1 jam lagi.....rugi aku bayor tiket bas mahal2...

terus aku terpaksa duk sengeh lagi kat 'yong peng' tuh...bengang siot....huhuhuhuhu

en amin sampai dalam jam berikutnya..masa tu aku da nak jadi xbetol...huhuhu...
terus kitorang pegi machap kat depan tuh..semayang siap2...pastu terus makan bekal yang aku masak..masa tuh dekat pukul 3!..nasi aku campur lauk2 dah sejuk2 keras gitu...rasa macam makan nasi sejuk yang xabes 2 ari lepas!..tapi akibat lapo yang gile gile..aku makan 3 pinggan jugak....huhu...en amin cakap sedappppp...hehehehe..kembang hidung aku....

sampai rumah dalam pukl 5 petang!...
n malam tuh makan satay 80 batang beramai2..omaigod!! best gilerrrrrrrr....


05/12/2010

arini besday taufik..tapi aku da cakap siap2..satay malam tadi kire selebret siap2 ok...hehehe...pagi tuh second plan...pegi pontian...ex roomate aku punya abang kawen...semangat la pegi sebab alang2 aku dianugerahi cuti....huhuhu...

dalam pukul 11 da gerak pegi sana bertiga...aku, en amin n lah adek aku....bayangkan dahla firs time nak jejak umah beliau..plus kad kawen aku ilangkan...tatau letak mana.....mujur dengan kepakaran en.amin kitorang sampai umah beliau dengan selambe tanpa sesat sikitttt pon..**bangga jap***

en amin ketika sesi jumpa bakal mak ayah mentua beliau sebelum kitorang gerak...hehehe..relax saja...bagus2..macho


makan nasi minyak dengan lahapnya...enakkkkk sekali..tapi xboleh ditambah disebabkan keseganan yang melampaui batas...*hampeh**..pastu tengok pengantin sambil berangan2 akulah pengantin tersebut...***oh bestnyaaaa**


tepat2 pengantin duduk je...laju2 kitorang bangun salam tuan umah n balik...memang da plak nak tengok pengantin je..pas tengok blah jela laju2...

balik tuh..singgah beli jagung manis, pisang tanduk n pisang kecik2(ntah nama dia).....n terus gerak p masjid terdekat..pas solat..laju2 gerak balik kota dengan muramnya....tibe2 aku majuk!...ntah gile kot...

sampai umah dalam pukul 4 something...lepak nak mampos...terus tido kejap...pas magrib bangun masak dinner..pas makan...malam tuh aku tido mampos laju2....

arini....(06/12/2010)

pagi tadi bangun2 mak masak jagung manis semalam...n separuh lagi mak nak buat bubur jagung..omaigod sedapppp seh...campur plak ngan kacang dal...*pengsan jap**
n as plan...aku masak jemput2 kentang law2....kerangupannya memang menggegarkan gigi masa baru2....
tapi tibe2 lani da jadi liat2 ayam kampung gitu....xselera plak aku nengok...

ok dah...aku pon xsapu umah agi..da macam tongkang pecah....

...nak tunggu lah sapu..tunggu aku balik KL dulu...huhu


jap2..ade gambo..hehehe**gedik siot**


baby az zahiyah...betul2 tembab..gerrrrram acik..



eh2..sape dak gedik ini????


lorr..tihah upenye..bergambar dengan bear yang mak ayah dia xbagi beli...siannn sangat..tapi masa tuh acik dia xkaye agi..huu..so, just boleh tolong gelakkkan je...huhuhu



lasttttt...gambo cek the latesttt....masa stayback kat opis....huhu

uuuishh...getaq tau xupload gambo selebet2 dalam belog nih...n akhirnyaaaaaa..aku puassss ati...

December 2, 2010

jualan Murah!



salam..

laani memang betul2 best.
berlomba2 orang duk wat year end sale...jualan gudang la..pelik2..
pergh..semalam jek aku da beriya2 nak berjuang kat jualan gudang Leno..
tapi xsempat jugak...adesh..suka sangat wat kejap2..
arini pulak ada lagi jualan gudang kat area mydin...
pergh macam tau2 jek gaji ni baru kuar...
tapi aku terpaksa pegang prinsip teguh sambil gigil2...
beli barang keperluan je ye puan2 dan tuan2 sekelian...
jangan duk p membaziaq!

esok laju2 balik kampung...tapi the sedih things..
nek bas lagi kat bukit jalil nun jaoh disana...lepak seh!
baby kenari aku tuh manja sangat....hehehehe **cakap jela hang yang manje**
banyak betul plan kali nih...
tapi the best things ada lagi rumah orang nak kawen..
cek ni dah meleleh2 air liur nak makan nasi minyak..gulp.
tahap xleh kaver2..

padanla muka orang yang bakal teman cek nanti...hihihihihi
ikut perancangan awal...at least la 2 pinggan..at least ok..
lepastu nak manje2 kat umah layan astro...makan jempot2 kentang kaw2..
hmm..pastu nak belanja umah makan sate ke KFC???
konpius..

pastu nak p lepak2 cari barang kawen plak...
yang penting, duit kad kawen aku da asingkan siap2..
next month duit tuk mak andam plak..hehehehe
slow2 ok cik Rukijah...pastikan perancangan kali ni xkalut ok...

pergh kalau dapat layan pantai cuti ni best siotttt..balau ke..sedili ke...desaru ke...ooh dimanakah yang terbaikkkk...

November 29, 2010

~please state your blog title here~



salam..

sejak akhir2 ni..memang kaw2 rasa tensen..
lagila masa saat2 getir tunggu gaji kuar...
dengan kete2 sekali kena ganti posa....sabo jela..

n sekarang alhamdulillah...
duit kete pon da lepas......tapi gile kotor..
dari merah mak ngah kenari aku tuh..lani da macam maroon2 gitu...
n berita paling gembira sekali...
isnin depan aku CUTI!...yes
memang laju2 aku balik kampung....

malam tadi memang macam2...
seisi rumah sewa tibe2 plan nak makan ramai2..
aku pun joinla...
memang unik tempat tuh...bayangkan macam makan kat rumah orang..
dengan duduk bersilanya...**restoran dalam rumah**
makan ciken cop....murah tuh (RM10 je)...**yela mentang2 baru gaji**

tapi satu benda yang wat aku tibe2 tersentap...
kak zu cakap: ha, apa lagi ja, ko kan suka tangkap gambar?

masa tuh tetiba rasa sedih..
yela dulu even pon kitorang benti tepi jalan isi minyak...
mesti aku tangkap gambar...
makan durian kat opis pon aku tangkap gambar...
tido ke whatever..mesti henset aku bunyi KLIK..
tapi sekarang macam xde apa2 moment yang buat aku nak bergambar..
kosong...

xtaula....ari tuh masa kuar KWSP..
Tibe2 membe cakap....**ko sedih eh**
masa tuh tiba2 berlinang air mata..
tapi xtau kenapa..macamana....apa yang wat aku sedih sangat...

malam tadi boleh tibe2 jadi sesi luahan perasaan ngan kakzu..
memang kaw2...berjela2....
kadang2 masalah2 yang simpan sorang2 nih kalau share yang orang yang rasa jugak..
memang best...

tapi yang lagi best..semalam aku da dapat my own name card....hehehehe...
tibe2 rasa one of my dream's is come true..

n tibe2 nak berangan jadi pengantin jap...hehehhe

November 22, 2010

rasa sangatttt lega sekali untuk bernafasss..

salam...

alhamdulillah tugasan terberat aku da berjaya dipikul..hehehhe
hahhahahha..**gelak jahat sekuat2 hati kat dalam hati**

barulah rasa sistem pernafasan ni teratur sket..
degupan jantung ni normal......
selama 2 minggu berturut2 berguling2 wat tender bagai.....
waktu n saat ni lah (tepat lepas hantar tender tadi pukul 12 tengahari!)..
betul2 rasa FREE..
barulah dapat merepek2 kat belog yang ntahla..
pape jelah...**

antara perkara2 dahsyat yang da berjaya aku buat minggu ni:::**secra peribadinya as my rekod..cewah**

~~drive sorang2 pegi umah angah kat bandar baru bangi..~~
leh plak pagi tuh aku kalut sampai terlupa nak keluarkan seluar slack dari kete...hambek..sarung jubah bagai dari rumah siap2..n tukar suar dalam kete...**memang macam hampeh!**tapi disebabkan kenekadan yang sangat melampau2 untuk kirim hadiah kak de...aku redah highway sampai berpusing2 kat KL..dalam 2 jam baru sampai umah angah..."bawa kete macam kura2!" ..pergh sentap dengan statement beliau...kuang asam punya angah...huhuhu..**kira ok apa sampaii jugak..hik3...bangga jap***



~~~tender briefing kat Putrajaya~~
first task aku wat sorang2...ekcelli isnin tuh hafiz sendiri cakap dia akan tunggu kat putrajaya tuk standby in case aku xsampai2 ke...so, pagi Isnin tuh dengan sedaya upaya aku bangun sesubuh mungkin n gerak seawal gile redah highway untuk sampai ke Putrajaya tuh..dengan sesatnya**memang konfomla kalau hang yang drive kakru**...huhu..akhirnya aku sampai jugak...n macam bese...2 jam jugak!!.....tapi the best things aku orang pertama yang sampai kat bilik meeting tuh...8.30 pagi!....sedangkan brief start pukul 10!...kaw2..

tapi the xbest things...rupanya hafiz cuti hari tuh!..hampeh...dia saja nak saiko aku tuk pegi jugak tender tuh...

tapi xpa...n as the result aku tetiba rasa konfiden nak pegi brief sorang2 next time...hehehe..pandai jugak depa saiko dak penakut nih...hmmmm


n balik jek opis dengan lepaknya....terus start siapkan tender bagai sampailah pukul 11 malam tadi n bersambung pagi tadi sampai pukul 12 tadi baru setel dengan kelam kabutnya...huhuhu

**aku pon xtau kenapa aku letak gambaq nih..tapi aku nak letak jugak**ada makna apa ek??


memang terasa banyak lagi benda yang kena blajaq lagi nih....wahai si peng'kalut...



November 18, 2010

sedihnye..

salam...

minggu ni sume orang dapat bergembira sakan..
lagi2 cuti minggu ni membe2 pakat kawen sume...
nak sangat pegi walaupon jauh nun kat johor darul takzim..
kena plak isnin tu sepupu aku sendiri kawen...
tema my favourite kaler...tourqouis...mesti sangatttt cantik n ceria sekali...
bunga2 hidup n doorgift yang kiut>...
ooooh.....tapi macamana.?????
..disebabkan kekangan masa, duit n kerja yang sangat berlambak2 sekali..
betul2 rasa terkilan xdapat join majlis yang gilang gemilang...

hmm....betul2 mati kutu...
xdapat balik kampung....
duk umah tensen...
minggu ni nak pegi mana r????
nak menyendiri...
duk sorang2 bawak pokok kelapa...
tepi pantai sambil wat bbq...
pastu bukak lagu jiwang kuat2...
mandi pantai sampai biru....
pastu makan snek2 ngan air gas...
pastu lepak kat KFC....
masa nak naek umah flat kang...beli beger blek paper plak...
pastu wat jemput2 kentang sket....
pastu sebelom tido...
telan panadol sebijik....

hmmm..mesti bestkan.......
huwaaaa sedeh........aku nak balik kampung!!!!!


isk3.....isk3.......

November 17, 2010

selamat hari RAYA aidiladha..



salam..

sebelum aku memulakan tulisan ni..
izinkan aku menitiskan setitik dua airmata sedih..**sob..sob..sob..**

semalam masa hari raya tengah berlangsung..
memang cuba men'dek'kan muka tengok orang len berkobar2 pakai baju raya..
suka ria....gelak sakan..
tapi tibe2 menitik jugak air mata nih bila tepon mak...huwaaa.
boleh dorang wat sup daging..nasi beriani..n pelbagai lagi juadah yang menyelerakan...huk3*

aku???
dengan baju tishet sehari suntuk duk umah sambil tengok cite cina pape ntah..
makan jemput2 ngan megi...**memang mood masak tenggelam!**
memang dahsyat rasa tertekan yang bercampur aduk ngan sedih...
tapi xpe..xpe...xpe...

nanti len kali hari raye jek aku balik kampung...
xkirelah kampung aku ke...suami aku ke...
xkirela raya ape..
india ke..cina ke...melayu ke..taipusam ke...
yang penting kampung!
diulangi kampung...

adei apa ntah matlamat aku tulis cite nih..
benda da lepas weh kakru..
hang teruakan jelah wat dek!

isssk..isssk..


sebelum terlambat...

'selamat hari raya aidiladha kepada semua muslimin dan muslimat sekelian....moga tahun ni, tahun depan dan tahun2 akan datang makin banyak ibadah korban yang kita akan buat...aminn"

November 15, 2010

mood yang sedang liintang pukang..

salam..

minggu ni terasa sangat the biziesttt mingggu..
plus the pening2 n the tensen2..
memang sakit.!

semalam memang sangat berkenangan sekali untuk aku..
or the first time strugle tuk attend briefing by myself..
ditolong dengan baek punya oleh akmar, ct n fazmi (my ofismet)

bayangkannnn situasi ini:

task 1:

pagi tuh kitorang sangat kalut meng'google' map peta ke UPM serdang..
pastu aku plak tu ajk google map..
memang pelik2 la map aku ditemui..
tapi dengan konfiden xde was2 punye..terus print..n peta tersebut dijadikan rujukkan..
apa lagi perjalanan yang sepatotnya setengah jam..jadi 1 jam!
brief pukul 9 n kitorang sampai dengan gembiranya pukul 9.30!

masa tuh da rasa macam xnampak da peluang nak dapat tender..
satg masa ngah wat muka kesian nak daftar jugak..
tetiba ada dak berbisik2.."weh.!..aku da daftar la tuk kampeni kite"
eh sape lak nih...pastu sayup2 sore ct cakap dari belakang..
"TU FAZMI..DAK TEKNIKAL KITA.."..(la kroni kitorang jgak ke?...mujurlah..
kalau x mesti rasa bersalah yang amat sangat kalau xberjaya beli dokumen nih..aaaish..

masa nak balik...tibe2 tayar kete aku pancit kaw2..
upenya kena paku..
xpasal kena drive slow2 sampai stesen minyak..
pastu pam kejap..
terus bawa p bengkel n tampal...
the first time aku servis menyervis kete...
huhuhuhu..
selamat cek untuk task 1!

task 2:


aku diberi tugas yang kaw2 dahsyat..
handle dokumen tender dari A-Z!..
organise meeting...agih2 tugas kat staf..
pergh mantap..pengalaman macam siput sedut jek..
istilah pelik2 pon cek xlulus lagi..
tapi try jugak...sebab aku akan diawasi oleh akaun manager...
yela kalau wat sorang2 sure xmenang x...huhuhuhu

n petang tuh meeting...bukan aku yang agihkan keje..
dorang yang agihkan keje kat aku...hik3...
bagus jugak...belajaq dari A-Z...barulah cepat faham n master!

task 3:

aku blajar plak bergaul ngan network partner..
tapi at the same is our competitor..
malam tadi pegi event..masa tuh aku diajar macamana nak berborak n buat jaringan buisnes..
masa tuh terkenang kelas network masa belajaq dulu...
memang sebijk cua bezanya dulu tuh fakta..la nih praktikel.!

task 4:

sekarang ni kat meja aku ada 2-3 keje nak kena siapkan sebelum jumaat nih>>
tapi duk sebok belog-belog'an...
ok la cau...



start the keje!

November 10, 2010

kenapa ni?

salam..

minggu ni memang terasa minggu yang tersangat2 thought tuk aku..
xtau kat mana salahnya..
tapi betul2 diselubung rasa bersalah pada tuhan..
banyaknye dosa n khilaf yang da aku buat..

xsangka makin banyak masalah..
aku makin dekat kepada kejahatan..
cuba sedaya upaya menjadi yang terbaik..
tuk semua terutama diri sendiri..
tapi at the end..bila ingat2..
rasa makin banyak dosa pada tuhan...

mungkin aku da semakin lupa padanya..
terlalu fikirkan sangat urusan duniawi yang pape ntah..
terlalu leka dengan urusan harian..
sampai terkadang aku jadi lupa padaNYA..

Ya Allah!..selamatkanlah kami dari azab seksamu..
aminnn..

November 8, 2010

sedang tidak mempunyai idea untuk menulis2..

salam..

rasanye keje..balik..keje..balik..pastu cuti..balik kampung..deepavali..
dekat 4 hari jugakla aku xmembebel dengan lajunya kat site nih..
serius da xde idea langsung nak cerita apa lagi..

n pagi nih aku gagahkan jugak tangan nak menulis..
sebab aku betul2 rasa mengantuk yang amat dahsyat sekali tuk berehkan tender..
ekcelli minggu ni aku mengalami sikit sindrom ketakde'an mood..
tapi xdelah serius sangat sampai xleh nak gelak langsung..**agak2la**

tapi ada sesuatu yang betul2 ngah membanjiri saraf2 otak..
sampaikan kalau tido pon mimpi pasal benda nih..
xsyok r macam nih..
tapi bukan salah orang len pon..
salah diri aku sendirik jugak..
sape suh xnak planning awai2..
dulu hang p blajaq strategik planning pasaipa..
kalau benda kecik lagu ni pon xdan nak hendel..**membaziq yuran jah**



hmm..macamanalah aku nak survive sampai akhir bulan ni ek??

November 6, 2010

permasalahan HAID yang sering dipandang EntEnG!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan
ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini...

Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ;
"adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?"
pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:
"alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..."
perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :
PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama :
-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.

-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelarMuslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

P/S: dah lama cari penulisan pasal hal ni..sebab ramai lagi kawan2 perempuan yang masih kurang jelas n dengan berani menyangkal hukum ini....semoga bermanfaat...

kredit kepada anen

November 2, 2010

ini hikmahnya..

salam..

sekarang nih memang hot dengan kisah banjir di utara..

terkejut sangat bila baca berita ni pagi tadi::

Sementara itu, di ALOR SETAR, Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata dua sesi Majlis Konvokesyen Ke-23 universiti itu ditangguhkan berikutan penutupan laluan di Kilometer 10.5 Lebuhraya Utara-Selatan di Changlun akibat banjir, sejak kelmarin.

Beliau berkata, sesi kelima dan keenam Majlis Konvokesyen itu terpaksa ditangguhkan ke Januari depan, tetapi tarikhnya belum ditetapkan lagi.
“Penangguhan konvokesyen pada hari terakhir ini berikutan graduan dan ahli keluarga mereka tidak dapat datang ke UUM apabila laluan di lebuh raya berkenaan ditutup akibat dinaiki banjir,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam. manakala laluan alternatif yang ada pula merbahaya untuk dilalui,” katanya.

“Selain itu, kakitangan universiti termasuk pensyarah turut terjejas dengan banjir dan pihak universiti memutuskan untuk menangguhkan majlis itu ke sesi khas Januari tahun depan.

“UUM amat berat hati untuk membuat keputusan ini tetapi demi kebaikan dan keselamatan graduan, ibu bapa, waris dan kakitangan menyebabkan keputusan ini terpaksa dibuat," katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Sesi terakhir majlis konvokesyen itu sepatutnya menyaksikan 1,373 graduan menerima ijazah mereka semalam.

Mustafa berkata, UUM akan memaklumkan kepada pelajar terbabit mengenai tarikh konvokesyen yang tertangguh itu.

Beliau turut menasihatkan ibu bapa pelajar supaya tidak bimbangkan mengenai tahap keselamatan anak mereka di dalam kampus kerana keadaan terkawal dan bekalan makanan tidak terputus.

Majlis konvokesyen ke-23 itu bermula Ahad lalu dan sepatutnya berakhir semalam.


sumber: berita harian online

tibe2 rasa malu sendiri..
betapa aku mengeluh dengan macam2 dugaan konvo..
tapi rupanya aku adalah antara insan yang paling bernasib baik..
konvo yang disertai dengan hujan lebat..
aku kesal sebab xsempat bergambar..
teruk!..

padahal sahabat2 lain terpaksa tunda terus..
bayangkan persiapan untuk konvo yang da dibuat macam2..
kos pergi utara dari selatan..
book transport bagai..
ke'eksaited'an ahli family lain yang sangat teruja join majlis kita...

n tiba2..
kita ter'sangkut dalam banjir..
stay kat mana2 dewan yang selamat..
bersama2 ngan ahli family lain..
tambah lagi..
perlu buat perancangan baru untuk next travel..
kos baru..
apply cuti baru..

Ya Allah betapa aku malu menjadi hamba yang mengeluh!

ampunkan daku..

November 1, 2010

ohh my konvokesyen day..



salam..

ketika aku sedang menaip ni...
hati ni betul2 rasa terkilan..sebabnya...
aku xdapat transfer apa2 gambaq pun dalam entry nih....huhu**bengang nih!**
kamera xsempat nak transfer..sebab laptop takdak..
henset pon xbley transfer sebab usb takdak...huhu
tapi xpe kot...arini aku citer jek eh sikit demi sedikit...
esok aku akan menagih simpati sape2 dalam opis nih tuk bawak usb..heheheh

korang nak tau?..**aaah xnak tau pon kena amek tau gak**
malam jumaat masa aku ngah tunggu my family dengan excited tahap super MEE..
satg kak nana kol....:" kakru!..kete rosak kat yongpeng!..memang da xleh nak gerak nih...kalau boleh gerak pon..memang kitorang xberani nak bawak p Kedah da...satg b.tah nak patah balik..."

pergh berdasarkan ayat tersebut..mesti dapat dibayangkan...
masa tuh bergenang air mata nih...**isk2 bergenang lagi plak**
xterucap da...
terbayang2..
xkan aku nak cari bas plak malam2 buta tuh..
naek bas sorang2 p kedah..
pastu stay sorang2 kat u. inn,..
pastu esok pagi p konvo sorang2..
pastu pas konvo p changlun plak..
naek bas sorang2 p KL..
pastu macam tu jek hari konvo aku...pas belajaq nak mati 4 tahun...huhuhu

tapi...akhirnya...
Alhamdulillah sangat...
baru terpikir yongpeng tuh dekat ngan rumah encik tunang..
terus berusaha sedaya upaya mintak beliau tolong tengokkan kete..
n try pujuk balik depa...
aLHAMDULILLAH sangat..
akhirnya..

as a result::

kete ayah (JFJ 6929) en Amin bawa p bengkel malam tu jugak..
n perjalanan diteruskan dengan (JHU 6624) encik Amin...
Alhamdulillah sangat....

malam tuh dalam pukul 11.30 malam..
sume sampai umah sewa aku dengan lepaknya sekali..
so, stay semalaman sampai pukul 3 pagi...**kebetulan sume housemate xde**

pukul 4 perjalanan diteruskan...
n destinasi pertama yang dijejaki ialah Pulau Langkawi....
**pon pengalaman macam hampeh**
huhu...semangat nak p sana jalan2 bagai...satg disebabkan beberapa masalah teknikal...
pegi Langkawi..dan2 sampai kat kompleks bebas cukai...
beli sikit2 n blah macam tu jek...
membazir wet kat tiket ferrari tu jek..huhu..

n malam tuh sampai UUM dalam pukul 8.00 malam..
beli makanan bagai kat tapak expo..**betol2 kebuloq**
pastu masa nak makan.....SUME XSEDAP!
pergh sabo...terus tido laju2 malam tuh...

esok paginya...cadangan awal nak bergambar sakan kat tugu2 UUM...
tapi tibe2 pagi tu jugak nak p bukit kayu hitam...
tangguhkan niat...
sampai bukit kayu hitam...xtau nak shoping apa...
last2 abes kat handbag baru....heheheh...**cek berkenan sangat**huk3

dalam pukul 12.30 baru nak gerak balik UUM..
pukul 1.45 taklimat konvo...
mak datok rasa takut xsempat tuh macam nak meletp jantung belah kiri nih..
kena plak tibe2 kat kastam tuh jem beku...adush...

n akhirnya setelah bersabar dengan tawakal yang maha besar..
sempat jugak sampai tepat2 pukul 1.45 kat DTSO..
masa tuh gledot lari pakai jubah bagai...
tibe2 masa nak masuk dewan kena tahan....
CEK XPAKAI KASUT TUTUP KALER ITAM!

aduh..masa tuh selagi xdapat kasut xleh masuk dewan..
betol2 mati kutu..
xta nak pikiaq apa dah....
tafakur kejap...
n tibe2 terus teringat Bagong...
terus kol...n dalam masa 10 minit Syuk akan datang antakan kasut..
Alhamdulillah...
masa tuh tuhan saja yang tau betapa leganya rasa nih...
alhamdulilah walaupon susah..tapi sumenya lancar....

masa konvo hujan lebat sampai ke malam...
petang tuh mmang xdan pon nak bergambar bagai kat tugu2 UUM..
say babai jela...huk3

tapi yang besttt sekali...
masa sesi bergambar2..
sepupu encik tunang datang n bagi aku sejambak ros peach..
dengan ucapan::::

""daripada tunangMU Aminuddin.. tahniah SAYANG ""

..masa tuh terdiam kejap..sangat surprise sekali..
terharu sangat..
walaupon beliau xdapat datang...
aku still dapat bunga dari beliau...

thanks abang...luv u so much..

perjalanan balik memang penat...
dengan kereta yang full dahsyat dengan barang2 beli belah..
tapi xpe..alhamdulilah sume da setel...

balik dengan lega..
sampai KL tkar baju..
n sambung perjalanan pegi Batu Pahat..
for my fiance birthday...(01/11/2010)



HAPPY BIRTHDAY ABANG..



sambut biirthday kat Secret Recipe...
tapi aku sangat marah sekali...
sebab xamek gambaq langsung!!!!....
huwaa...benci seh!....kenapalah aku xterpikir benda penting tuh....

n malam tuh balik KL semula dengan diteani en tunang..
sebab da tertinggal bas....
**xabes2 ending yang sadis***



tapi aku gembira sekarang..
semuanya berjalan dengan lancar...
Alhadulillah Ya Allah!..


October 28, 2010

peningla macam nih..

salam...

pagi ni betul2 rasa mood kacau bilau...macam puting beliung yang nak berpusing tapi stuck2..
xtau abes bateri ke.....barang berat sangat ke...dia pon xde mood nak berpusing2 ke...
aaaishh..xtau apebende ntah intro ni...**macam hampeh**

semalam pas balik keje dalam pukul 9.00 pagi..
.**malamnya terpaksa stayback kat opis sebab cek xberani nak drive sorang2 p umah flat yang konfirm sunyi sepi seram sejuk time2 pukul 2 pagi tuh...lagi2 kalau xdapat parking...pergh kena plak umah tingkat 4...kalau nampak jembalang je pon da rasa aku xkan lupa sampai bila2....nak2 plak kalau jumpa makhluk manusia yang berhati syaitan...lagila takut..memang aku xkan lupa sampai mati!..**..takuut weh..
**khayalan aku ni sume kerana semalam ter'tengok cite 'the criminer of chainsaw"..gitu kot bunyi tajuk dia...ntah aku pon xpasan..**gile keji cara dia bunuh**

hari nih plak...datang ofis ngan berita sedih...huk2...isk3...
pagi tadi tipon umah....kemungkinan besar mak ayah xikut p konvo..
apalah ertinya konvo aku kalau mak ayah xde...
tapi xpelah kot..at least adik beradik hang ada....**tapi syok dia xcomplete r parents xde..**
hhmm..pasrah jela apa nak jadi pon..jadilah...

n pelannya malam nih dorang datang pick up aku atau pon aku sendiri pickup diri aku nek bas...
aduyai..benci seh naek bas masa nak konvo...isk3..isk3..**nanges lagi..**

hmm..xpolah nak wat lagu mana...
dah tertulis kat luh mahfuz pon apa nak jadi esok..
kita berusaha jela n redha....


hopefullly sangat2 hari konvokesyen aku akan jadi hari yang bahagia....aminnnnn

October 27, 2010

penat woooo..

salam...

lani da pukul 11.54 malam..
n aku still kat opis nih...
nak kata ot, xdela ot sangat...
cuma nak kena pastikan projek siap esok..
n mungkin aku akan jadi orang pertama yang clock in esok....
pukul 12.02 minit pagi...hehehehhe

ngantukkk jangan cakapla...
mujur esok secara xlangsungnya kitorang boleh bercuti terus....
hehehhe..xdela terasa sangat ketidaklaratan yang melampaui batas...
tapi apa plan nak wat yek esok pagi????
duk sorang2 kat umah layan cd..
perghhhh...pastu layan KFC kat carrefour..xpon giant..
fuhhh..mantap...hehehehe
**bebualla ko nak kuar sorang2***

alhamdulillah..
masalah2 konvo sume da bereh..
van pon da dapat..
tinggal nak susun xtviti berjalan2 jek...
tu pon kalau dan la...huhuhuu
dengar2 esok gaji...hik3
tapi bulan ni xde nye full..masuk baru 2 minggu jek.....adushh!

hmm.nampaknya keje aku da nak setel....
rasa da capekk bebenor da ni....
k lah da xnak tulis lagi...
rasa ngantok ni da xtertahan2 lagi..huhuhu
k..selamat tido..



..nite sume..

October 26, 2010

konvokesyen lagi..

salam...

xsangka hari2 yang bermakna ni aku betul2 punya banyak masalah..
transport xde..
terpaksa kurangkan orang yang nak ikut..
semalam terpikir plak biarlah aku sorang jek naik bas..
pastu terpikir lagi..
sumbat jek ramai2 dalam kete...tapi xselesa..
bajet nak kena calculate lagi..
terpikir plak nak sewa jek kete kat sana nanti..
tapi cek xrela tengok my parents naik bas...
terpikir plak nanti pas konvo jek terus balik laju2..
tapi apa ertinya p jaoh2 tapi xdan nak p mana2 langsung...
setakat UUM tu ada apa jek kenangan tuk dorang..
aku banyaklah....huhuhuhu

asik pikir..pikir...pikir jek..
sampai buntu seh..
semalam sampai xrasa nak makan langsung...
susah jugak nak meraikan hari gembira ni kan...**sebenarnya kalau ramai xsupport..**
kenapa ntah..
heran..padahal aku rasa kalau orang len konvo pon aku adalah manusia paling hepi..
tapi bila diri sendirik nak konvo..
rasa len...xsangka masalah macam ni leh timbul...
serius! xsangka langsung..

xpelah....memang macam ni caranya..
bersusah susah dahulu..bersenang senang kemudian...
cuma kena tau macamana nak handle masa ngah susah..
jangan sampai trkilan nanti bila dikenang2 semula..

October 25, 2010

baru ku tau inilah keje..

salam...

alhamdulillah setakat nih aku masih sangat gembira menjadi salah seorang staf BIT..
banyak perkara n pengalaman baru yang aku dapat..
setakat nih rasanya macam2 kontroversi pon aku da rasa..
tapi bagus jugak....at least aku x menjadi mentah terlalu lama..
mungkin 2 minggu tuh da cukup untuk aku betul2 faham mengenai selok belok dunia bisnes..
n tulah impian sebenar aku....hihihihihihi

semalam meliputi malam tadi..
adalah malam2 yang sangat tought..
xtau kenapa..
tapi xsangka majoriti dalam rumah mengalami situasi yang sama..
so aktiviti makan2 n gebang ramai2 sambil berketawa sampai tengah malam...
memang betul2 buat aku lupa masalah...
tapi masa bangun je pagi tadi...
aissh...rasa serba salah makin tebal...

so, akhirnya sms minta maaf aku taip jugak sebelum mula drive..
n alhamdulilah....aku dapat kata terima maaf yang sangat positif....
alhamdulillah ya Allah...
rupanya maaf boleh mengubah mood n rasa hati sekelip mata jek...
n sekarang aku sangat berhati2 sebelum bertindak!

n mulai hari ni...




SAYA...



Rukijah Binti Kassim...


akan berusaha untuk menjadi positif n professional!


October 24, 2010

Konvokesyen !!

salam...

lagi seminggu je nak konvo..
pergh rasa eksaited pon dah mula melangkaui batas..
lagi2 bila semalam anem mesej.."ok kakru!..sume da beress!"
terus senyum lebar jek...
tibe2 petang tuh b.yan kol..."kakru!..transport xde.."
huhuhu..kecewa datang balik....
mujur b.ngah setuju tuk tolong carikan lagi...
ni semua sebab syarat b.tah tuk bawa 1 transport jek...
n disebabkan tuh terpaksalah sewa mana2 van yang dan nak bawak kai sampai nun ke utara sana...

pergh...cuti kali nih memang aku mengalami sindrom bosan yang teramat dahsyat...
xtau nak wat ape..lagi2 bila citer tivi ari2 duk stori pasal politik..
plus...badget kena sekat kaw2..
nanti pas balik konvo nak deepavali plak..
so, duit balik kampung kena kasi simpan baik punya...
dia akan terus mengalir dengan derasnya dalam tempoh tersebut..
macam hujan lebat gitu...**huhu**..seksa!

tapi ada pengalaman geram seh masa sabtu ari tuh..
dengan penuh skema aku mempelajari teknik2 mengepam tayar kete..**sungguh jahil**
bukan apa...masa nak datang KL ari tuh sempat belajar cek air, minyak itam ngan isi minyak..
n selain tuh aku memang zero!
n tapi disebabkan tayar baby aku tuh mengalami kepancitan tahap sederhana drastik..
maka, baru aku sedar kepentingan ilmu mengepam...
sat g, masa tengah pam dengan bangganya sambil cover cun di sekitar Esso..

tiba2..

tiba2 klepek seekor burung yang xdapat dikenalpasti spesiesnya...
dengan gembira melepaskan hajat beliau betul2 atas kete cek dan menyebabkan sedikit sebanyak cecair putih tersebut mengenai tangan n muka aku!...cis!..**malu seh tahap infiniti!**huwaaaa...

dah2 pasni aku da xnak pam tayar kat esso kota damansara lagi!!!
biarkannnnn....

October 21, 2010

sangattt penat..

salam...

semalam...aku men'dinner'kan diri dengan office mate...
saja nak cuba2 makanan kat kedai len...huhuhu..**sejak aku duduk cini..semua kedai aku makan macam xsedappp..**...nak makan masakan makkk...huwaaaa
tapi tiba2 malam tadi ter'sedap plak nasi goreng ayam nya...
so, aku pon makan dengan lahapnya tanpa memandang kekiri dan kanan...
lepas makan..baru terperasan ada nasi tertumpah..**sungguh kemproh sekali beliau**

ahhh sape suh aku duduk kat luar...yang gelap gelita tuh...warna nasi goreng tu pon aku xpasti kaler apa....
tapi masa balik....
boleh aku tersesatt jalan...
tibe2 aku nampak signboard johor bahru...**wui ko bia betol**
mujur ada stesen minyak petronas yang menjadi kaunter pertanyaan tuk aku...

alhamdulilah akhirnya aku sampai umah pukul 9.15 malam..
penatnyaaa mak ai..
pukul 10.30 baru tido lepas basuh baju2 n borak2 jap...
tido mati abes....tibe2 jek da pukul 6.00 pagi tadi...
harap sangat jam tu terawal ke...tapi hampeh!

pagi nih kat opis...sunyi sepi jek..
maklumlah semalam kalut siapkan sebut harga...
tapi hari nih kot barulah terasa xkeseorangan..hehehehe

kakru da dapat geng....ceh!
oklah nak p breakfast sat na.....**twink..twink..**

October 20, 2010

Saman....isk3

salam..

kalau ikut sejarah bawak kete nih...
setakat nih da 2 kali kena saman...benci!!
kali pertama masa xletak kupon kat bandar kota..
n kali ke dua semalam!
benci..benci!...benci!...
yela susah tuh nak sediakan duit syiling ari2..
request tuk sticker pon tengah bulan depan baru dapat..
so dorang pon ajakla aku parking kat kawasan perumahan...

sekali jek masa lunch tuh beramai2 kena saman..RM80 plak tuh...
adoyai....sabo jekla...
baby aku nih baru jek hidup bersama2 ngan aku seminggu..
da banyak dugaan....isk3..**nanges jap..**

tapi siyes...aku rindu sangat kat mak ayah...
pagi tadi masa ngah drive...
dengar berita pasal 9 jahanam..
pergh memang jahanam...
boleh hantar mak sendiri ke pusat orang tua....just sebab mak dia makan banyak...
pergh dia xsedar tuh..kalau mak dia xbagi makan masa kecik2..
xbesar x ko sekarang....**emo**

arini sebenarnya aku ngantukkk...
xtau sebab xcukup tido ke...
banyak pikir sangat ke..
banyak keje sangat ke...

heran..

October 19, 2010

yes dapat update!!

salam..

masuk hari nih da ari ke 3 aku keje..
alhamdulillah environment ok...
setiap kali masuk waktu solat mesti akan ada staff yang azan...**sangat terharu..**
n setakat nih da 3 ari aku berpuasa ganti..hehehhe
yela segan silu nak enjoinkan diri dengan orang lain buat aku tekad ganti puasa...**hmm bagus jugak..**hik3

tapi pengalaman hari first drive sorang2 dari kota damansara ke subang..
memang nervous...
kene plak kene balik malam sebab ada tender...
sangatttt cuak..**cek xpenah drive malam..**
mujur ok jek..hehehe
tapi aku tersesat jugakla...
terus tipon en tunang roger jalan...
padahal kak zu ada jek..**tapi cek malula...**huhuhu

haish..da 3 ari aku stay sini..
rasa macam seronok plak..
walaupun major keje2 aku dalam admin..
tapi xpela..slow2...lepas ni pas da pro baru buat sales..
**suka sangat..padahal susah giler nak cari customer..**lagi2 services...

hmm...nantilah kalau ada kesempatan lagi..leg hapdet...hehehhe
selamat bekerja...(kebetulan arini datang awal giler)

October 14, 2010

TAraaa

salam..

arini aku sangat eksaited...gembira sekali...
sebabnya?????...harini 14hb oktober 2010 dengan rasminya aku memiliki sebijik kereta...
weh..ni bukan bebual2 tau...
ni realiti...heheheh **aku pon xcaye lagi nih...panggggg sebijik kat muka..** sakit dowh (sambil mengusap lembut pipi )...xboleh blah macam citer novel seh ayattt....

ini semuanya kerana perjanjian yang telah dibuat berbulan2 dahulu..
yang mana isi perjanjian itu disebut...
:"manakala seandainya penama yang berikut (cik rukijah binti kassim) memiliki atau akan memiliki mana2 pekerjaan tetap...maka saya sebagai abangnya (en. abd fatah bin kassim) akan menghadiahkan sebijik kenari yang bernombor plat jjc 8415 tanpa sebarang bayaran selain bayaran bulanan yang bersisa:" sahh!..aku setuju...

n setelah berbulan2 aku jeling2 manja jek..
n akhirnya aku berjaya memilikinya...hehehhe
pastu dengan berkobar2 nya pagi tadi aku terus pegi klem ( pergh rasa macam hadiah konvo gitu.....

n benda pertama sekali aku buat......>>>

aku basuh dia cukup2.....biasa nih""...aku perhati satu2 apa yang bangla nih wat dengan penuh kesungguhan..berani dia berkasar dengan baby baru aku nih....


mula2 dia simbah manja2 dulu...



pastu sembur lagi dengan sabun sampai putih melepak baby aku..


dia kasi sapu2 body badan baby aku dengan penuh berhemah dan lemah lembut..


n then dia mandikan lagi.......

n taraaaaa....baby bucuk aku da siap n wangi.....hehehhehe

alhamdulilah....moga2 xde pape masalah pasni...aminnnnn

October 12, 2010

alhamdulillah penantian aku bakal berakhir..

salam...

harini memang rasa len macam...
semalam pon rasa len macam...tapi dia ke arah frust2 manja gitu..
ekcelli semalam borang KPLI da kuar...
masa tuh excited...tapi xeksaited sangat...*nak isi borang ke xnak**
n last2 masa aku melilau2 xleh tido malam tadi...aku amik keputusan nekad!!..
nak isi jugak macamana pon..

n pagi tadi program wedding kak de...
survey2 kad kawen, banner, bunting, khemah, doorgift...
**ooh tuhan saje yang tau betapa aku xcited skali**...macam weds sendirik plak...
tapi jujur...memang aku xsabaq pon...huk3
tapi part yang paling bermakna skali masa ngah book banner....

tibe2 aku dapat col dari nombor yang xdikenali...
laju2 aku angkat...sebab???..tatau nape...
tibe2 orang tuh bersuara...
***hmm xyahla aku tulis dialog...***
dia cakap....
'tahniah sebab kami da bersetuju untuk melantik awak sebagai staff Bit Sdn Bhd bermula 18hb oktober ni...**lebih kurang macam nilah**

alhamdulillah...
masa tuh tuhan je yang tau perasaan aku...
sedia gembira bercampur baur...terus setelkan urusan kakde...
tipon mat n man tuk carikan umah sewa...
n mungkin stay umah kakzu...heheheh..**ada bilik kosong kan**
n mungkin perkara yang belum berani aku rancang!!!
aku drive sendirik pegi KL Jumaat nih...
b.tah n k.nana dalam proses meluluskan pindah milik kereta Kenari merah tuh pada kakrue..huihihi


semua ni pon kalau jadilah...huk3
pape pon aku berdoa sangat2..bialah semuanya berjalan ngan lancar sekali.....aminnn

October 11, 2010

suatu petang tadi...

salam..

as usual....taraa...pink k.a.s.i.h.s.y.u.r.g.a

ceritanya begini.....
pagi tadi aku buang masa tukar2 template blog..
n dari kaler pelik2 n design yang makin serabut...**petang tadi baru pasan..**
so, aku rasa terpanggil tuk sambung tukar2 template lagi...
n akhirnya!!...aku berjaya siapkan template ni tepat pukul 7 tadi!...
serius!!..rasa sangat puas hati...
dapat jugak aku tepekkan gambar tedi bear tu dengan besarnya...hehe
pasni baru semangat kerek sket nak jengah belog sendirik...
n update benda bukan2..hihihihi

arini sangat bosan sekali...
rasanya macam setiap 1 jam duk ke hulur hilir...
jap2 bukak tenet..tutup...bukak tivi..tutup..bukak tenet balik...
tapi yang paling mengejutkan...
lepas asar tadi aku bersenam!..
push up tigapuloh kali..pastu ntah pape ntah nama senaman tuh...
tapi dalam 4 jenis jugakla workout aku buat...semuanya tigapuloh kali...
pastu barula aku rasa segar bugar...pergh!!..macam bayi baru lahir..

kalau korang perasanlah...
akhir2 nih cuaca da xmenentu...tadi jek baek2 ngah berpeluh2 duk umah...
tibe2 kat luar berdesup angin tibe2 bertiup kencang!..
sampai terbang apron dapor tuh masuk bilik air..**macam dasyat no..**
pastu disertai hujan lebat kaw2...
tapi dalam 5-10 minit jek...
pastu panas selamba balik...
unik kan...tapi tula kalau korang xterpikir memang rugilah...
tanda akhir zaman da makin nampak...
bumi pon da tua sangatt...

tapi kita nih makin banyak pulak dosa...lagi2 dosanya makin advance plak yang dorang cipta..
contohnya:::
~~zina selamba jek pastu buang anak sepah2..**xde perasaan langsung~!>**
~~pastu bunuh sape2 jek yang dorang nak...kadang2 cincang..kadang2 bakar..**kejam!..**
~~makan rasuah da macam makan nasi...**xrasa bersalah langsung!!~~

tulah aku pon bukannya baik sangat...
tapi still ada perasaan....

tolonglah pikir pasal masa depan kita~!!!

October 9, 2010

SeLamaT kEMbaLi...

salam...

wah2..3 hari berturut2 ni aku betul2 bercuti sakan...
sampai sempat menjenguk angah kat pasaraya SAKAN agi..
tapi sadis sekali sebab kedatangan kali nih memang dengan line yang xCLEAR!
boleh plak ngam2 aku datang Melaka ngah cuti umum..
maka rugi sekali bagi beliau n aku untuk mengambil cuti semata2 nak merempit kat banda hilir...
sedangkan angah leh dapat Triple gaji macam tu jek@!
huh betol2 xstrategik plan...

tapi rasa seronok inteview kat KL memang xleh lupa..
>
>
>
Khamis!!~ 7HB 10

Pagi tuh gerak sorang2 naek bas...giler bosan!..n kali pertama aku berjalan naek bas dengan berbaju kurung~siyes rasa memang agak xselesa..tapi aku puas dengan penampilan macam tuh..
xdela suar pelik2 yang bila aku pakai..sekali tengok macam sarung nangka dek perkembangan badan aku yang agak xterkawal tuh..n 2 kali pandang...MasyALLAH!..

tapi mungkin keadaan yang agak xceria tuh menyebabkan perut nih asyik kelaparan!..
~naek je bas layan snek potato...sampai yongpeng pekena berger daging...kat r&r layan buah jambu...sampai KL pekena kopok lekor n keledek goreng...sampai umah sewa...ajak anis makan nasi goreng kampung..sebelum naik beli lagi berger black paper...pergh n malam tuh tido kepenatan abes!....penat dowh makan sebegitu rakus sekali...

tapi kedatangan kat KL nih macam best..bila mat percaya nak share masalah ngan aku..~~try my best tuk menjadi pendengar yang setia~~..sebab satu ketika dulu dia pernah menjadi pendengar setia kepada masalah aku....heheheh..~~seronok sekali bila terasa ada orang percaya tuk share their personal matter...n lagi seronok n puas bila rasa dapat membantu~~

Jumaat~~8HB 10


gile nekad!!...en amin da menelefon tuk turut serta interview n beliau baru jek bergerak dari Johor sekitar jam 8 pagi dengan selambanya!!..n masa tuh aku da bersiap gile semangat dengan semangat yang pape ntah...n disebabkan aku tidak memiliki kunci umah...so, terpaksa aku keluar dari umah seawalnya bersama kak zu n anis masa dorang pegi keje...~~pukul 8 pagi!

so, dengan muka dek jek...terus aku start lepak kat kedai mat sambil minum neslo panas+roti kosong...sorang2 macam alien...terus menelefon en Amin....n bagi mengelakkan rasa laen macam..aku berpura2 study kat kedai makan!!
~~n semua nih kerana aku sedang menunggu en amin datang kerumah (kota damansara) untuk sama2 menginterviewkan diri di Mid Valley!)
mengikut anggaran timing beliau akan tiba tepat jam 11...omaigod lamanya!!!!!..

maka dalam tempoh yang sukar tuh aku cuba melakukan pelbagai perkara tidak berfaedah seperti menconteng kertas2...memicit jerawat...meminum2 n memakan2...n tibe2!!!..beliau terpacaknya depan aku jam 10 pagi!!!....ketika aku sedang tersenyum berangan....adesh malu!....pelik masa yang diambil dari jb tuk ke KL just 2 jam!!magik

tapi xde hallla..yang pening beliau sampai dengan selamat n perancangan kami berjalan lancar...terus menyertai jem yang pape ntah....n join pameran kerjaya jobsDB...pusing2 anta resume...risik kompeni..n cari mana2 free gift yang orang nak bagi..hehehe...tapi aku just dapat pek tuala wanita Yuna jek!!..(libresse)...xpela yang penting barang free...huk3

n something yang sangat mencabar...lepas pusing2 mid valley n lunch pukul 1.30!..Barulah kitorang bergerak ke subang tuk my real interview....debar2 mak aih...sampai nak mengalir air mata nih.....kitorang xtau jalan!!..padahal pukul 3.30 ptg interview start!....mujur en amin begitu expert drive lenjan2....pusing jugak kat highway...tanya2 orang...n Alhamdulillah dapat jugak kitorang sampai tepat jam 3.30!!...masa tuh hujan lagi...

Bit Sdn Bhd..kat cnilah aku interview ari tuh....

n sesi interview berjalan dekat 2 jam!...lega jek rasanya bila kuar...xdela rasa confidence sangat..tapi at least setel apa yang telah dirancang...n petang tuh kami terus gerak balik...en amin terus ke batu pahat n cik rue di'drop'kan di Melaka....hehehe...sempat jugak kami dinner malam tuh sama2.....hepi(",)

Sabtu~~~9HB 10


rasa memang liat gile nak bangun mandi2...tapi disebabkan angah dah turun kerja..so terpaksala memaksa diri nih untuk mandi n bersiap2.....sarapan pagi tuh nasi lemak...angah da siap2 belikan n kitorang makan sama2...pergh teringat masa zaman kolej dulu...tula rutin harian kitorang...huk3..sendu jap...

pas bersiap bagai...kemas2 beg..turunlah ke bawah (masuk SAKAN)...borak2 jap ngan angah..pastu rasa macam mati kutu jap bila tengok pekerja angah macam serba salah ngan aku....macam dalam hati dorang cakap.."~nak layan ke xnak akak nih~.."...pergh disebabkan aku syak macam tuh..dengan aku2 sekali xtau nak bebual...duk sengih macam orang gile...n lega gile bila sejam kemudian angah ajak aku blah....
'jom kakru kita makan kfc..kita belanja...pastu lehla kita anta akak sekali nek bas"...hehehe..masa tuh rasa macam bermimpi...ANGAH BELANJA!..Bukan senang....

n ngam2 sampai melaka Central..ngam2 aku terlepas bas pukul 1!!..so terpaksa la tunggu bas pukul 2...n sementara tuh menyempat agi cuci2 mata...sebab@@????..tadi masa cek kat CIMB.............wet banci da masuk!!..alhamdulilllah..~~tapi nak guna wet tuh rasa takut jek....macamana pon kena tahan nafsu awak tuh..lepaskan konvo dulu yek kakru sayang....

n diringkaskan cite....aku sampai umah pukul 6.30 petang....n sampai sekarang da pukul 11.50 malam...aku xtido lagi...teros rasa lembik....ngantuk..lenguh2 badan....pening2 lalat.....nak tido!!

hmm..k lah..tulah akibatnya bila ter'over' dos stori yang ada...macam da xde ari lain jek nak sambung....heheheheh...

orait...selamat malam..n kalau besok ada benda best....kita sembang lagi naaa..

arios amigos..

wassalam
tata

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
MyHotComments.com
MyHotComments what i wanna to be..