Follow me..n i folow u..

mari menderma...

ru and amin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

February 23, 2017

Tanjung Sepang Resort ! #family day Hj Kassim & Hjh Fatimah

Assalam,

Pertama kalinya kitorang organise family day....
Semangat rasa nak buat every year... Alhamdulillah mak nak join kali ni.... berdrama jugak nak make sure mak ada.... 

Tanjung Sepang, Kota Tinggi Johor (29/1/2017 - 30/1/2017)

Perjalanan dari rumah kitorang ke Tg Sepang dalam 40-45 minit je.. memang pilih lokasi dekat supaya mak xpenat.....walaupon dekat area kampung halamanku... tapi serius! first time kitorang sampai sini.....

Kesemua family termasuk anak anak 34 orang... 18 perempuan, 12 lelaki dan 3 baby!

tapi kitorang just book 3 chalet ... 1 chalet untuk lelaki... 2 chalet untuk perempuan n anak anak kecik..

total satu keluarga spend RM200 sahaja...
disebabkan kitorang pegi masa CNY.. Maka harga pon mendadakla dengan rate public holiday... satu malam RM 275 X 3 bilik = RM825.... 50% deposit sebelum pergi kena bayar siap siap... balance bila dah sampai kena bayar full..




  Book 3 bilik sederet.. jadi ruang makan dan barbeque senang nak berkumpul ramai ramai.... Selesa jugak walaupon kami agak berhimpit... dalam bilik ada 2 double deckker single dan 1 katil queen.... luas lantai bawah kami da standby siap siap toto dan bantal extra dari rumah...

Sampai je Resort.... AJK Makanan dah sediakan Bihun Bakso , Sup Tulang, Roti cheese, Cheese Tart, Soto dengan rendang, ... Haaa korang rasa??? dengan angin pantai yang tiup kencang gila tu..... lepastu makanan pulak panas panas lagi... memang HEAVEN!... Best gila
 
Malamnya BBQ... Bakar otak otak, Sata, chicken wing madu, kambing... lepastu kopi panas pekat ngn teh panas... menggril ni dah ada tender untuk encik lelaki... hehe... CUMA SATU JE NET UNTUK BAKAR & ARANG pastikan kena sediakan sendiri......bawa siap siap dr rumah!

Ada juga aktiviti teka duit syiling... budak kecik mewarna bagai dalam chalet....



aktiviti siang... Breakfast nasi himpit dengan kuah kacang n rendang.... kopi panas...macam macam jenis makanan ada... xsempat rasa lapar...


Disebabkan angin kuat sangat.... aktiviti pantai kitorang hadkan.... ada kolam mandi disediakan... maka excitedlah kanak kanak riang ria kat sana berjam jam..



 Sukaneka... depan chalet ada tanah lapang.... memang boleh buat sukaneka sesuka hati kita.... best 



 Nenek and Aaesyah... menikmati pemandangan.....Memang tenang kat sini....bersih dan tak sibuk..

 Ni view yang paling win!.... lepas je solat subuh... terus layan feeling tepi pantai sampai matahari naik.... angin tiup kencang nyaman... Bunyi ombak kuat dalam sunyi.... SUBHANALLAH..... nikmattt yang sangat nikmat!



lepastu ada pula buai betol betol kat tepi pantai..





 niat nak mandi pantai tergendala sebab angin kuat sangat..
 



Alhamdulillah.. program kalini berjalan dengan cemerlang... semua happy... memang kena repeat lagi aktiviti macam ni tiap tahun....

Tanjung Sepang ! RECOMMENDED!!!!
Mesti kena datang lagi...
 


January 12, 2017

cara hilangkan ketuat untuk kanak kanak

Salam..

Alhamdulillah tahun 2017 ni tiba tiba datang balik mood hapdet..
rasa macam tertinggal something selagi xshare hok ni....Semoga memberi manfaat ( sebab pernah experience, setahun mencari tips macam ni... bila search di blog atau google xjumpa jumpa )

pengalaman tahun 2016 memang agak mencabar... kami diuji masa awal pregnant tiba tiba Ainaa alami ketumbuhan macam ciken pox di muka.. area dagu sebelah kiri.... masa tu sebiji sahaja tumbuh.... kami biarkan ' yelaa, nanti hilang sendiri lah tu.'

tiba tiba mula bertambah dari sebiji ke beberapa biji di sebelah kiri.... kitorang da agak ke'panic' kan.... terus bawa ke pusat akuapunktur (sebab selama ni ainaa serasi dengan ubat di akuapunktur).... selepas sesi berbual mesra dengan konsultant kitorang diberi ubat makan.. sejenis pil putih.....  dugaan lagi!... elok je lepas makan pil tu makin meriah tumbuh ketuat di muka sampai berdarah setiap kali biji ketuat diusik/ terpecah..... 

-- menangis dalam hati., xsampai hati tengok muka anak macam tu --

selepas tu episod pegi klinik kerajaan, klinik biasa, hospital untuk rawatan.. semua cakap ini normal .. biarkan saja nanti hilang sendiri.. segala jenis petua pun kami amalkan... sapu getah betik, cuka epal, kapur masak, ..masalahnya tetap sama juga.... setiap kali masak, akan pecah berdarah, menjadi kutil, hilang dan berpindah dikawasan lain pula.... paling terusik hati mak bila bijinya tumbuh di sekeling mata dan didalam mata... Allahu... tengok dia menggelitis menjerit pedih... sayu!
 


dari awal mengandung sampai bersalinkan Adiknya muka Ainaa penuh dengan bijik ketuat ni.. Allahu dugaan kami sekeluarga, ( dalam hati biarlah ini hanya pembawaan baby, supaya tidak akan berlarutan lama)

sampailah kami nekad bawa pergi farmasi (which is our last choice) sebab kami xpernah terfikir kami akan believe dengan saranan farmasi... sebab ada pemikiran kolot dalam diri saya yang kononnya farmacist ni bukan doctor!

then, diorang suggest sapukan ubat ni... Hurix! lepastu gambar dia ketuat di kaki pulak tu! serius?!
its ok, never try, never know kan...
 

 Syukur Alhamdulillah.... selepas apply ubat ni (actually macam asid, agak pijar.... ubat ni warna merah then bila kena kulit akan kering jadi pink..... ) agak lambat sebenarnya nak nampak hasilnya kalau just sapu sahaja.... first kena cucuk dulu bijik ketuat tu terus titiskan ubat ni..... memang berperang dengan Ainaa.. tapi kena buat satu satu dan sikit sikit masa dia tido..... Alhamdulillah dalam seminggu ketuatnya mengecut xkeluar darah terus kering n lama lama hilang......

 Alhamdulillah Ya Allah.... nampak kesan di hidung Ainaa... hampir hilang bekasnya...

 
Dan sekarang... 
Alhamdulillah Ya Allah.... terima kasih atas nikmat anugerah ini.....

Hati ibu mana yang sanggup tengok anak menderita.... Aku bersyukur Ya Allah di atas jalan keluar yang terbaik ini....


so, sebagai pengajarannya... JANGAN SEKALI KALI LUPA SEDIAKAN TOWEL UNTUK ANAK KE TADIKA ATAU PUSAT ASUHAN ATAU BALIK KAMPUNG ATAU KEMANA KEMANA YANG BERKEMUNGKINAN BESAR UNTUK DIORANG BERKONGSI......

Lepastu,, janganlah pandang rendah pada ubat dan kosultan di farmasi..

p/s: terus aku terus buat kad ahli kat farmasi tersebut.... hehehe..... lepas ni mungkin klinik jadi solusi terakhir pulak....

January 4, 2017

Pengalaman Bersalin Anak ke-2.. Alhamdulillah Ya Allah...


Assalamualaikum..

Alhamdulillah baby girl da selamat delivered pada 25/9/2016... pukul 3 petang.. berat 2.64kg... masa 38 weeks...

pengalaman kali ni lain.... tapi xlain jauh sangat dengan pengalaman bersalinkan kakak.... macam biasa ulang alik masuk wad.. discaj...masuk wad lagi....leaking juga penyebabnya...huhu

masa tu pukul 1.30 tgahri hari Ahad bukaan 3 cm ..kena tolak ke labour room....lepas je doct pasang segala bagai ctg n setup katil.... boleh lagi manja manja ngan husband... dalam pukul 2pm husband pergi solat zohor sebab doc siap cakap mungkin akan bersalin dalam 5 jam lagi.... ok konfiden.... lepas je doc masukkan ubat induce... Allahu... segala sakit bersalin bagai dengan air ketuban keluar xhenti henti......

dlm pukul 2.50pm doc datang cek bukaan.... baru 4cm  katanya...... lepas je doc keluar labour room ZUP terus terasa something da... terus panggil doc lagi sekali... acah xacah je depa datang siap cakap dari luar.... xde pape tu saya baru je cek tadi..... saya xpuas hati jerit lagi... sekali diorang darang da FULL kepala baby da nak keluar... dari 4 cm ke 10 cm XSAMPAI 3 minit! Allahu.... alhamdulillah baby selamat.... n en. ayah xsempat nak sambut kali ni..... heeeeeee


 Masa baru bersalin, temperature baby agak tinggi, so kena antibiotik n pantauan 36 jam.... elok lepas tu baby kena kuning pula...kena incubator dalam 3 hari.....
 
 sister and sister bonding time.... love/


 cukup 7 hari yasinan di rumah mertua sekali dengan cukur rambut baby.... Done.. Botak Licin sudah....


Ainaa Raudhah VS Aaesyah Rania.... Mami Ayah love both of you sampai SYURGA...

September 8, 2016

35 weeks and 6 days

Assalam,

selalunya tiap hari jumaat je makcik akan bukak blog review untuk kandungan minggu tersebut...

kalini nak share pengalaman sendiri... tiba tiba terfikir adakah sejarah akan berulang kembali? heeeee..... esok hari Jumaat and ngam ngam kandungan masuk 36 weeks..... sama sangat harinya masa nak bersalin kan kakak Ainaa Raudhah. link pengalam bersalin anak first

kalini pengalaman mengandung memang mencabar...

- Masa 22 weeks tiba tiba leaking... terus refer ke bahagian kecemasan Hospital Serdang.. free free je makcik kena tahan ward 4 hari... hari ke-4 tu plak ngam ngan Ramadhan pertama... Sayu je sahur pertama sorang sorang dalam ward.. 

- selepas je kes warded... schedule checkup terus berubah.... setiap bulan kena set appointment checkup dengan KK dan Hospital Serdang... penat tapi untuk pastikan kandungan selamat... makcik gagahkan diri dengan seikhlasnya.....

- masa masuk je trimester ke 3.. jadual berubah tiap dua minggu kena checkup KK dan Hospital Serdang.. means sebulan 4 kali kena ulang alik.... dan setiap kali checkup di Hospital Serdang... Doktor akan scan baby untuk pastikan air ketuban cukup.. Subhanallah memang berdebar

- Minggu ke 34 checkup tiba tiba doktor cakap nak makcik push delivered masa 36 weeks.... MasyaAllah masa tu bertakung air mata..... xtau gembira, takut, nebes atau apa... semuanya sebab risiko leaking.... then, selepas perbincangan lanjutan dengan specialist, doktor decide nak biarkan proses delivered secara natural... masa tu pon jantung makcik berdebar kencang jugak.... risau....


- Ya Allah! tolonglah permudahkan segala urusan kami... Peliharalah zuriat zuriat keturunan kami dari sebarang perkara yang tidak diingini... Sesungguhnya Kaulah yang maha Besar atas SegalaNya...... Aamiin Ya Rabbal Alamiin....

June 13, 2016

Tanah tumpah darahku Pekan, Pahang

Assalam...

Saja nak review pengalaman balik ke tanah kelahiran tumpah darahku... Pekan Pahang...
Sebenarnya xingat dah kali terakhir jejak kaki ke sini.. xsilap 10 tahun dulu.. masa sekolah menengah... masa mak dan arwah ayah masih gagah nak berjalan jalan...

lepas tu tiba-tiba abg Li cadang nak bawa mak menziarah saudara mara since chinese new year hari tu.. then tergendala sebab banyak sebab... kitorang pun apa lagi.. terus plan ramai ramai pilih satu date bawa keluarga masing masing kenal kampung halaman.... tarikh 28hb May 2016 ...

Kemain siap booking homestay bagai.. tapi murah amat... semi D house jenis teres.. RM160 je semalaman. 2 bilik aircond and 1 bilik kipas. lengkap semua barang asas. bolehla kami 5 keluarga berehat rehat....

makan tengahari masing masing masak potluck.... semua berkonvoi dari Kota Tinggi 3 kereta... Cuma kitorang je gerak dari KL... mencabar sungguh perjalanan lalu karak highway.. jemmm diaa.... dekat 7 jam perjalanan oi baru sampai pekan pahang..... pengsan mak buyung dalam kereta... sakit pinggang bagai..... 

perjalanan dari KL dalam pukul 8 pagi.. sampai homestay dalam pukul 2.30 petang.. makan makan n rehat... petang tu dalam pukul 6 barulah memasing jalan jalan ziarah sedara mara di kampung..
 





 tempat pertama pergi... pantai Tg Agas... kemain semua dah lama xdatang... xtau yang pantainya masuk dalam lagi... ingatkan kat jeti ni je... nasib baik Abg Ngah mention suh masuk dalam sikit..... memori sungguh hirup udara segar kampung....
 
 pantai dia memang cantik.... saujana mata memandang... pokok pokok tinggi lampai....  masa ni memasing buka cerita mengimbau balik kenangan masa zaman kanak kanak... ada yang tokok tambah cite nak bagi pasangan memasing takjub (haha... aku la tu.. tapi laki aku sikit habuk xcaye... coiiii)

 lepas habis ziarah... siap beli ikan patin fresh lagi dari orang kampung.....

 sebelum balik homestay singgah kedai makan... recommended dari abg ngah... apa lagi suh diorang masakkan ikan patin ( 2 ekor masak stim limau dan 2 ekor masak 3 rasa) .... ada lagi tambah lauk tomyam campur, kailan ikan masin, sotong goreng tepung n keropok... air sirap limau 3 jag... kalau komen dari segi rasa.... biasa je kot..... ikan dia bukan main lama dorang masak. dekat sejam jugak tunggu..... patin stim limau xberapa masak. hanyir lagi n ada darah..eew!... last last yang laku patin 3 rasa.. sebab goreng rangup..  ok lah... asal kenyang....total semua RM179... makk aih boleh masuk kategori mahal gila kot.. sebab ikan bawa sendiri tuuuuu..... nasib baik Abg Tah sponsor... huhu

 
 ok sebenarnya ni hajat yang sebenar... Ahad 29hb Mei 2016! hadiri majlis perkahwinan sepupu kami... sedara kami yang boleh dikatakan paling rapat di Pekan Pahang... Selamat pengantin baru Kathy.. semoga berkekalan hingga syurga...
 
 sempat lagi sekeluarga ni amik gamba menumpang di tangga rumah jiran sebelah.... En Ayah kemain cakap nostalgia ni rasa macam rumah dulu dulu...

Selesai je semua... kitorang pon berpecah balik rumah memasing... n againnnn!... kitorang stuck lagi dekat Karak..... dalam pukul 2.30 gerak dari pekan pahang n sampai rumah dalam pukul 9!.....

MasyaAllah.... tiba tiba rasa serik bertubi tubi lalu lebuhraya Karak......


May 30, 2016

team building @ Skytrex dan Tadom Hill

Salam..

semangat tengah meronta ronta tiba tiba nak share kenangan ber 'team building'..

Alahai berlasak lasak ni memang bukan jenis mak tau... tapi apakan daya aktiviti ni memang xboleh skip anak anak.... aktiviti company.. COMPULSARY!

Dulu xde mood nak hapdet.. la  ni da ber mood.. combine terus dua dua  jenis 'team building'.. hehe

First team building tahun lepas! Desember 2015! Skytrex Bukit Cerakah Shah Alam..

memula terbayang mesti extreme oii..... sebab nama Skytrex je da seram.. haha
memacam alasan dah bagi kat HR kunun xsihatlah.. haha.... lepastu kasut sukan bagai sume non ado..

 nasib badan dapat pinjam kasut husband.... besarr lah jugak tapi sebab da last minit xrela nak sopping semata mata... orang kalau xminat... ape pon xboleh... kan... haha



ni tempat briefing bagai... pakai uniform safety bagai untuk memulakan aktiviti FLYING FOX... seriauu gilosh mak...

 haaa.. seriau pon.. dapat jugak sampai second pit stop! haha...... bayangkan dia train sekali je acah acah masa ketinggian pokok ... lepas tu ko pandai pandai lah ingat sendiri macmana nak pasang cangkuk bagai tu bila dah kat atas nuuunnnn... semua total ada 12 pit stop!... alhamdulillah hidup lagi lepas 2nd pit stop ni.. mak terus surrender.... jadi chicken..ponnn chicken lah..... huhu.... bayangkan sampai 12 pit stop... xsanggup!

oklah bergambar kejap... Forest Interactive 2nd team building....


ni yang minggu lepas (26 May 2016) ... kemain viral sangat kan pasal Tadom Hill tuuu... tup tup 3rd team building makcik kat sana uols!..... nasib baik dah membuyut bawak baby..... xpayah banyak cite... jadi tukang tengok je..... hihi

Actually kitorang punya aktiviti kat Tadom Base... yang lasak lasak tu... kat dalam Tadom hill ni utk aktiviti sweet sweet.. beriadah main buai, main main rakit.... yang mak jeles sekali tengok diotang naik ATV ronda ronda... mak mampu tengok sambil makan karipap je.... huhu sadis..

lepas tu bila diorang da start warm up bagai.. bahagi kumpulan.. main panjat panjat... mak bersyukurrr sangat xpayah join.. alhamdulillah.... lepas tu boring boring duduk bawah kipas.. kita ronda sket masuk Tadom Hill... ni pon kebetulan sebab mencari surau... baru terperasan tempat tempat ni.....


 ni kat area toilet.. tempat nasuh tangan dia... kemain unik pakai buluh bambu je.... terasa nyaman..

 toilet dia... jangan pandang rendah.... walaupon dalam hutan nuuuun..... bersih bak hang uols!.... tenangg je nak membuang.... xde nak terbayang binatang buas menyelit tiba tiba ke...


 tapak perkhemahan dia.... bukan khemah bodoh bodoh je dia bagi.. siap landskap bagai.... kebetulan masa ni ada group NAVI.... nampak lah baju bersidai sana sini...


 ni dalam dia.. yang tempat bersantai santai... main buaian bagai.... chalet.... memang sesuai sangatlah kalau korang peminat naturals natural camni.... tapi mak kategori orang pantai..... tempat macam ni kurang sesuai sebab open open..... banyak nak kena pk.

 ni tempat makan makan..... dengar dengar dia buat breakfast bufet rm15 je... tapi kitorang pakej aktiviti team building kan... makanan dah disediakan kat Tadom base... Not bad lah.... tapi xdelah spesial sangat.




haaa.. ni gambar gambar yang cantik cantik orang viral tuh.. tapi masa ni panas terik... duduk tepi tepi memang best.. cuma kawasan open.. main beramai ramai.... campur campur.. mak xgemar sangat... haha

oklah akhirnya team building kitorang yang ke 3 berakhir... macam biasa cabutan bertuah memang mak xdapat.... huhu.... gigih berdoa dalam hati sebab tahun lepas kat Skytrex kemain dorang dapat iPhone 5 (untuk 5 orang bertuah)... tapi tahun ni dapat fitbit... 

yang bestnya 'team building' kitorang memang xnak skip sebab lucky draw dia lah... xde gula gula hamper... semua nya gadget uols....



May 17, 2016

Alhamdulillah 2nd baby is ONDAWAYY..

Salam...

entry pembuka tahun 2016!

alhamdulillah terbuka pintu hati untuk share diari harini...
Baru je habis checkup untuk kandungan saya yang berusia 19 minggu...
Alhamdulillah Ya Allah kerana masih mengizinkan kami untuk merasai nikmat ini..
Alhamdulillah.. Alhamdulillah,.. Alhamdulillah

Masa first tahu pregnant selepas chinese new year.. wahh eksaited campur takut takut...
sebab selepas miscarriage lagi masa 2013... sangat berhati hati untuk terlalu excited...
Alhamdulillah perjalanan pregnancy yang sukar tapi semuanya berjalan lancar...

Masa awal pregnant... memang kerap bleeding fresh Blood!... xboleh buat kerja sikit... bleeding... even stress sikit pun bleeding..... n tiap kali bleeding aku amik MC... even pegi checkup kalau doktor tahu bleeding...... dapatlah aku hadiah MC 2 hari terus... Yup! because of my previous history.....  

masuk pregnant 3 month da kena minum air gula... korang rasa???... tapi alasan doktor simple because i am 30th already.... da berusia untuk mengandung.... really??? 30 dah berusia??? ohhh macamana aku nak cukupkan korum yang lain...... tapi xboleh nak salahkan perubatan.. nowadays macam macam boleh jadi.... redha.. pasrah.... samikna wa ato'na....... ikut je progress...





Alhamdulillah sekarang 19 minggu... bleeding dah x ada.... tapi Ya Allah.... morning sickness masih melekat lekat..... setiap bulan berat badan akan turun 1.0 kilo..... xboleh makan pedas... xboleh tengok cili... xboleh tengok bawang... xboleh bau sabun basuh pinggan... xboleh bau sabun mandi... xboleh bau tumis..... xboleh makan sambal.... xboleh makan ayam.. xboleh makan daging.... korang bayangkan.... nasib baik roti canai boleh hadap.. seafood boleh hadap..... tapi yang craving ASAM PEDAS!.... tu yang pelik di sini.... benda lain pedas xboleh makan... tapi kalau dapat ASAM PEDAS.... korang akan tiba tiba macam ternampak manusia yang 'kesiannya budak ni da bape lama xmakan'..... hihihihi


 pinjam gamba google ye.... tolonglah sesapa please offer melanja saya asam pedas ikan merah...... hihihii....

 ok bila tengah mood mood baby ni habis gamba gamba kakak 'ainaa Raudhah masa baby kena belek.... rinduuu lah kat awak masa baby botak botak dulu...... hehe

 sekarang kakak da nak masuk 4 tahun... da masuk tadika.... nanti tolong mami jaga adik tau.... doakan semua sihat sihat..... Aminnnn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
MyHotComments.com
MyHotComments what i wanna to be..