Follow me..n i folow u..

mari menderma...

ru and amin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

June 13, 2016

Tanah tumpah darahku Pekan, Pahang

Assalam...

Saja nak review pengalaman balik ke tanah kelahiran tumpah darahku... Pekan Pahang...
Sebenarnya xingat dah kali terakhir jejak kaki ke sini.. xsilap 10 tahun dulu.. masa sekolah menengah... masa mak dan arwah ayah masih gagah nak berjalan jalan...

lepas tu tiba-tiba abg Li cadang nak bawa mak menziarah saudara mara since chinese new year hari tu.. then tergendala sebab banyak sebab... kitorang pun apa lagi.. terus plan ramai ramai pilih satu date bawa keluarga masing masing kenal kampung halaman.... tarikh 28hb May 2016 ...

Kemain siap booking homestay bagai.. tapi murah amat... semi D house jenis teres.. RM160 je semalaman. 2 bilik aircond and 1 bilik kipas. lengkap semua barang asas. bolehla kami 5 keluarga berehat rehat....

makan tengahari masing masing masak potluck.... semua berkonvoi dari Kota Tinggi 3 kereta... Cuma kitorang je gerak dari KL... mencabar sungguh perjalanan lalu karak highway.. jemmm diaa.... dekat 7 jam perjalanan oi baru sampai pekan pahang..... pengsan mak buyung dalam kereta... sakit pinggang bagai..... 

perjalanan dari KL dalam pukul 8 pagi.. sampai homestay dalam pukul 2.30 petang.. makan makan n rehat... petang tu dalam pukul 6 barulah memasing jalan jalan ziarah sedara mara di kampung..
 





 tempat pertama pergi... pantai Tg Agas... kemain semua dah lama xdatang... xtau yang pantainya masuk dalam lagi... ingatkan kat jeti ni je... nasib baik Abg Ngah mention suh masuk dalam sikit..... memori sungguh hirup udara segar kampung....
 
 pantai dia memang cantik.... saujana mata memandang... pokok pokok tinggi lampai....  masa ni memasing buka cerita mengimbau balik kenangan masa zaman kanak kanak... ada yang tokok tambah cite nak bagi pasangan memasing takjub (haha... aku la tu.. tapi laki aku sikit habuk xcaye... coiiii)

 lepas habis ziarah... siap beli ikan patin fresh lagi dari orang kampung.....

 sebelum balik homestay singgah kedai makan... recommended dari abg ngah... apa lagi suh diorang masakkan ikan patin ( 2 ekor masak stim limau dan 2 ekor masak 3 rasa) .... ada lagi tambah lauk tomyam campur, kailan ikan masin, sotong goreng tepung n keropok... air sirap limau 3 jag... kalau komen dari segi rasa.... biasa je kot..... ikan dia bukan main lama dorang masak. dekat sejam jugak tunggu..... patin stim limau xberapa masak. hanyir lagi n ada darah..eew!... last last yang laku patin 3 rasa.. sebab goreng rangup..  ok lah... asal kenyang....total semua RM179... makk aih boleh masuk kategori mahal gila kot.. sebab ikan bawa sendiri tuuuuu..... nasib baik Abg Tah sponsor... huhu

 
 ok sebenarnya ni hajat yang sebenar... Ahad 29hb Mei 2016! hadiri majlis perkahwinan sepupu kami... sedara kami yang boleh dikatakan paling rapat di Pekan Pahang... Selamat pengantin baru Kathy.. semoga berkekalan hingga syurga...
 
 sempat lagi sekeluarga ni amik gamba menumpang di tangga rumah jiran sebelah.... En Ayah kemain cakap nostalgia ni rasa macam rumah dulu dulu...

Selesai je semua... kitorang pon berpecah balik rumah memasing... n againnnn!... kitorang stuck lagi dekat Karak..... dalam pukul 2.30 gerak dari pekan pahang n sampai rumah dalam pukul 9!.....

MasyaAllah.... tiba tiba rasa serik bertubi tubi lalu lebuhraya Karak......


4 comments:

  1. sesekali berkumpul pasti menyeronokkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. insyaAllah kalau ada rezeki bolehla kami berjalan ke terengganu pula. hehe

      Delete
  2. seronok balik kg!!!!!! rindu sokmo.. last week, balik kejap jer.. kazen kawin..

    ReplyDelete
  3. haa kan best rasa bila dapat balik kg.... lama sangat xbalik sana... hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
MyHotComments.com
MyHotComments what i wanna to be..