Follow me..n i folow u..

mari menderma...

ru and amin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

March 27, 2014

gooey mars bar.. aku xminat!

salam,

sejak en.ayah belikan oven ni...aku memang rajin buat 'cekedis'.. TAPI jenis 'cekedis' yang xpayah pakai oven...sakit hati x? 

and salah satunya ialah gooey mars bar ni... dah 2 bulan tersimpan rapi dalam folder ni..n da berapa puluh kali nak delete..lepastu xjadi.. sebab? cara gamba ni di 'snap' membuatkan aku rasa bangga dan rasa bertanggungjawab nak 'show off' sikit kat blog ni....dan membuat entry bukti 'dont judge a book by its cover'!

n taraaa...gooey mars bar in the house!...


sejak berkecimpung dalam dunia instagram ni..mana-mana baker yang post je benda ni..SOLD OUT! jadi aku pon bersemangat nak try...ikut resepi bagai... n jadi! 
(costly jugak nak beli bahan dia...choc mars bar je 5 keping da bape ringgit...)..tapi buat dia senangg je...

tapi xlaku pon...sampai aku terpaksa habiskan sorang sorang..even Raudhah pon xminat..bagi pendapat peribadi aku...baik beli je cloud9 yang 60 sen kat petronas..lagi sedap!
tapi lain orang lain citarasa...jangan salah sangka..aku xberniat nak condemn mana-mana bisnes orang melayu...aku suka sangat sebab sekarang ni trend on9 bisnes sangat deras!...n majoritinya dari orang melayu....

cuma kadang-kadang aku macam pelik cara orang komen tuh macam SUPERB gila gila...rasa dia extreme...xjumpa kat mana-mana dalam dunia.... tapi bila order....biasaa je..

korang penah kena x????

note: aku xkondem mana-mana bisnes or produk! sebab benda ni aku buat sendiri ok...mungkin orang lain buat dengan penuh professional n rasa dia lain dari aku buat...mungkin.!...n mungkin memang citarasa keluarga aku xsama dengan orang lain......

sekadar pendapat amaturrr.

March 24, 2014

Al Fatihah untuk MH370.. Semoga mendapat shahid.

Salam,

selama ni xpernah aku ulas pasal MH370 ni..bukan sebab xamik tau..cuma xnak tambahkan spekulasi bukan bukan...tapi hari ni rasa tersentuh bila pesawat MH370 telah disahkan berakhir di Lautan Hindi.

Teringat pulak perbualan En Ayah pagi tadi masa kitorang tengah breakfast roti cicah kopi .
." apa mami akan buat kalau ayah salah seorang penumpang MH370 dan sekarang ayah kat Lautan Hindi?"
..........................

sentap! aku senyap...xtau nak cakap apa...tapi yang aku pasti kalau terjadi macam tu mungkin aku da ada kat KLIA sekarang...amik cuti sebulan...n mungkin aku trauma naik kapal terbang sampai bila-bila.... 


Pastu aku fikir lagi...ini semua da qada' dan qadar Allah Taala...lebih baik kita terima dengan terbuka..sentiasa ada hikmahnya...n aku akan berdoa dan berharap semoga mereka yang beriman mendapat Shahid! anugerah terulung dan abadi di SANA. 

RENUNGKAN:

“Syuhada' (orang-orang yang mati syahid) itu ada lima, yaitu orang yang meninggal karena penyakit tha’un, orang yang meninggal karena penyakit perut, orang yang mati tenggelam, orang yang meninggal karena tertimpa reruntuhan, dan orang yang gugur di jalan Allah.” (Shohih Bukhori, no.2829 dan Shohih Muslim, no.1914)

pengharapan hanya pada Allah..mari kita sama-sama sedekahkan alfatihah untuk mereka yang ditimpa malapetaka dan  semoga kita yang masih hidup akan sentiasa berada dalam Lindungan Illahi... AMINN


March 23, 2014

A minutes @ Dataran Putrajaya

Salam.,

akhir akhir ni memang rajin gila turun Putrajaya..cari opportunities hujung minggu...projek besar keluarga En Amin!.. paling terkesima kejap sebab tiba-tiba tersampai dataran Putrajaya ni...JEM! baru pukul 5.30 kot...rupa-rupanya kat dataran putra ni memang port riadah ibu bapa yang bawa anak anak kecil... try sat bawa Raudhah...alang-alang kan.

first time lepaskan...kemainn suka dia...riang ria lari kat dataran yang luas terbentang tu...tapi kena hati-hati pantau anak sebab ramai orang duk main skateboard, kereta kontrol...laju-laju plak tu...xde batasan speed trap langsung!...hopefully lepas ni ada pantauan keselamatan dari pihak yang terbabit.

ok da abes cite pasal anak orang...cite Raudhah plak... aku tertarik sebab pertama kali nampak dia loyal gila minat kat something...contohnya kucing kat bawah ni:


xkira kat pasar malam ke...mana-mana lah dia mesti nak kucing ni...rasanya dekat berpuluh kali jugak dia tunjuk hint nak minta...aku buat sajeee jek...hati kena tegar!

sebab? aku xtau kenapa...renungan mata anak kucing tu seramm sangat..

TIBA-TIBA! kat sini dia boleh customize kucing tu letak spek....kelakar gila...kreatif penjual ni...dia buat kelainan sikitt je..keputusan aku terus berubah.



yang xtahan tu..Raudhah nampak je kucing ni tengah mengiaw2 tengah jalan...dia terus kutip, peluk n sambung jalan....selamba!... masa tu lah aku sayup2 dengar penjual tu jerit..
 " DOBLAS RINGGIT JE KAK"..


n hari tu akhirnya Raudhah berjaya membela sekor kucing mainan... tu pon sebab ada spek! tu pon, x abes abes mami pesan...kalau sampai spek tu tanggal...mami buang miow ni tau......

note: macamlah Raudhah faham....

March 20, 2014

Jumaat Words..kenapa rezeki susah nak masuk?

Salam,

pagi ni alhamdulillah..sangat barakah...saya akhirnya dapat parking free! save rm1o (mahal gila kan charge parking) kebetulann sangat dan dan sampai je ada sebiji vios keluar...alhamdulillah..

kebetulan hari ini hari jumaat...cuaca pun cantik je..xhujan xpanas...redup... ok nak share sikit renungan kenapa rezeki susah sangat nak masuk... kerja da gila gila hardcore...jimat pon da kaw kaw..tapi duitnya shott jugak tengah bulan...how?

baca asbab ni:


hmm...exactly tepat sekali...sebab diri saya sendiri pun xlepas dari praktikkan tabiat kat atas ni kadang kadang tanpa disedari... tapi bila kita betul betul ikhlas berubah n jauhkan semua perasaan ni.... BETUL! memang rezeki murah je.....duit tu ada je bila diperlukan....shot macamana pun nampak je jalannya...

Alhamdulillah! sebenarnya dah banyak tips untuk berduit ni saya praktikkan...tapi macamana pon shot tetap shot jugak......badget bagai...record belanjawan bagai...xbanyak membantu juga... 

Tapi bila pakai amalan + ikhlas + syukur dan amalkan zikir n solat dhuha.....perancangan tu lagi mudah...smooth...dan alhamdulillah ada je....n sekarang ni kami ada merancang untuk berniaga.....semoga dipermudahkan....kan 9 dari 10 rezeki itu datang dari perniagaan...

tips membeli rumah second hand..edisi duduk sendiri..

Salam,



tiba tiba lepas lunch ni macam terpanggil untuk share tips beli rumah second hand...

rasanya ramai yang tengah tercari cari rumah...
teringat pulak masa tengah terkontang kanting nak beli...beriya buka blog cari tips..tapi kebanyakkannya tips dari orang orang yang memang berduit dan beli rumah untuk disewakan...jadi macam xmenjawab sangat persoalan yang bermain diminda...


tips personal dari saya...

first sekali kena rajin cari rumah..untuk ambik keputusan beli rumah ni...kitorang da visit hampir 10 biji rumah..servey di mudah setiap hari dan sms berpuluh puluh ejen...sila jadi manusia yang cerewet! tapi jangan tahap dewa cerewetnya... 

PENTING!
ambil kira faktor persekitaran, jiran, kemudahan masjid, kedai dan tengok sekali reputasi pembangunan..mana tau kan pasni nak sewa kan ke...

hmm...tentang faktor kejauhan dengan tempat kerja..
 mula mula kitorang jadikan benda tu sebagai point utama...tapi dengan bajet yang limit..tu yang asyik direkemenkan dengan kawasan yang bukan bukan....busuk lagi..crowded lagi...eeewww...keluar jek konfim mual mual lepastu en. ayah cepat cepat geleng...kesian tgk muka anak nak membesar tempat macam tu....

alhamdulillah akhirnya dapat jugak dekat Putra Perdana ni...majoriti penduduknya melayu islam...walaupon kebanyakannya ada juga Indonesia..tapi yang berkeluarga...

kedudukan dengan masjid pun dekat sahaja..dalam 5 minit je kalau naik kereta...masjid yang selalu di imarahkan..dekat dengan pasaraya...perjalanan 10 minit ke Tesco bandar bukit Puchong..kira ok la...sesuai dengan bajet poket....WALAUPUN jauhh dengan tempat kerja...

tapi masa nilah kita kena bijak bermain dengan strategi masa...







hari hari ni jelah kerja Raudhah..merenung di luar jendela...lagi lagi kalau dengar moto jual aiskrim tu lalu...'maaf nak, mami kalau da naik xdan da nak turun...tercungap cungap..'

pastikan! 

-ejen yang dipilih adalah ejen yang boleh dipercayai...means..kalau dia minta deposit rumah..pastikan jangan bagi cash..bank in n pastikan bukan personal account...make sure account company atau account lawyer...macam kes kami, kami masukkan terus kat akaun lawyer.

-dapatkan sebanyak mungkin maklumat tentang owner lama..kenapa nak jual rumah, bila rumah ni di beli, rumah ni da dibina berapa tahun, pernah disewakan ke x.. (info ni kena risik jugak dekat jiran jiran)..agent for sure akan cover line.

-periksa kerosakan rumah .. pastikan mana bahagian yang perlu dibaiki... highlightkan pada agent supaya owner baiki sebelum kita masuk... n masa ini sila gunakan kuasa lawyer ok.. supaya xditipu dengan janji janji kosong. masa kami dulu, lawyer siap hold kan sebahagian duit owner n minta kitorang update kalau ada part yang owner xsetlekan. ni termasuk tunggakan bil api, air, maintenance, indah water dan peralatan asas dalam rumah.

ok mungkin ni je kot tips yang paling penting..selamat mencuba!

note: repost dari www.kasihkusyurga2.blogspot.com

March 19, 2014

Asam Pedas terbaik!

Salam,

dah 2 hari berlalu..setia lagi simpan gamba ni dalam hp..sebagai 1 penghargaan kepada bob sebab bini beliau bekalkan lauk asam pedas ni...sedap gila!....100% menepati citarasa saya...

cerita dia begini....disebabkan beberapa hari lepas, saya dan bob terpaksa bawa beberapa orang guest dari Australia untuk jumpa client bersama sama...jadi saya mengambil jalan bijak dengan pool saja.....jimat gila n syok xpayah drive....bob ok setuju...sebab beliau senior..haruslah kan.....

tiba-tiba..pada hari ke-2 beberapa plan tergendala dan kitorang terpaksa balik lewat..maghrib baru sampai rumah bob siap pakej amik Raudhah kat Taska..touching!

tumpang solat maghrib n sebelum balik bini bob dengan ikhlasnya hulrkan bekal ikan masak asam pedas ni....alhamdulillah


sampai rumah apa lagi..bedal berdua dengan Raudhah...perghhh..rasa dia...sampai aku hirup macam sup...en ayah pulak xde..dahla asam pedas feveret all time.

katanya resepi asam pedas ni letak belacan muar..hmmmmm....aku? memang fail kalau buat asam pedas..

March 18, 2014

It RAIN! yeay

Salam,

alhamdulillah..akhirnya dapat bau, rasa n menikmati hujan....alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah Ya ALLAH!

sesak n bau asap akibat jerebu still bermain main lagi dalam nafas..tapi bila tengok hujan mencurah curah turun akhir-akhirnya...nikmat betul!.. xdapat di gambarkan..bunyi je hujan mencurah curah kat luar time-time gini...rasa macam nak joget lambat dikhalayak ramai..


sekarang ni kipas pun da rentak harmoniii je dalam rumah..compare minggu lepas da macam kipas helikopter gamaknya...lajuuuu gila!..mana xnya baru je bejalan sket ke dapur...peluh da merecik recik...punyala bahang!..

Sekarang ni banyakkan bersyukur..semoga keadaan akan kembali pulih... n sebelum terlupa...satu lagi tips yang saya sedang amalkan sekarang ni untuk protect diri kita dari fitnah akhir zaman....

jangan lupa ya 100x Subhanallah + 100x Alhamdulillah + 100x Allahuakbar setiap pagi n petang...insyaallah ini akan jadi makanan hati kita jika diamalkan.... doa doa moga kita sama sama akan Istiqamah!

note: mula mula macam asyik terlupa je...last-last ikhtiarkan juga letak tasbih kat depan stereng...jem je...dari asyik mengeluh cepat cepat kita putarkan tasbih n berzikir....insyaAllah! perjalanan pun berkat....

March 13, 2014

tips utk hp masuk air

Salam..

Alhamdulillah bulan 3 tahun lepas aku telah membeli sebiji hp baru.. ni hp dia:


amik kat google ni... 

masa tu beli RM600.. xdapat apa apa free gift langsung!.. kecewa gila sebab expect at least dapatla free memori ke...tapi disebabkan nak jugak Sony dengan kamera 3.5 mp...ni jelah yang termampu masa tu....ok beli.

8 bulan lepas tu setelah berkali kali kena hempas oleh Raudhah..akhirnya skrin retak. tapi tengok tengok masih berkeupayaan lagi untuk digunakan...redho je pandang skrin tu terbelah belah...

sampailah malam tadi setelah kali ke berapa belas ribu kena hempas akhirnya hp ni koma..diulangi koma...lepas dia koma yang lagi klimaksnya raudhah bawa pulak pegi dapur basah...hempas lagi sekali.....hp tu da ibarat jatuh ditimpa tangga..yang sedihnya dia koma time:
1) gaji belom masuk!

seksanya batin sampai tido tu kalau boleh xnak bangun...sampai termimpi mimpi hp lampu suluh..

tiba tiba en.ayah suh letak kat dalam beras... what?? beras..." letak je" kata si ayah dengan nada antonis..mungkin ni je harapannya..
 ok kami pun berganding bahu buka hp tu n sumbatkan dalam beras sampai tenggelam... 
lepastu masuk tido beramai-ramai.


esoknya bangun sembahyang subuh tercari cari hp...apesal jam loceng xbunyi...

lepas amik wuduk je terus seluk balik beras sambil berdoa semoga hp tu bernyawa kembali...

n alhamdulilah...takjub jugak sebab bila tekan je button on...tetiba hp tu vibrate...oh bestnya......itu tandanya xpayah dulu beli hp lampu suluh..

jadi kesimpulannya..kalau hp rasa macam rosak xhidup hidup..cuba masukkan dalam timbunan beras dulu...tengok macamana.....

notes: ada rasa x macam pernah baca post ni...hehe...terpaksa repost balik kat sini dari www.kasihkusyurga2.blogspot.com.....senang nak rujuk.....:)

Raudhah...1 years 6 month!

Salam.

harini..semalam..aritu...hari hari teringat Raudhah kat school...tiap kali hantar..jemput..mesti mami bisikkan..' adik, maafkan mami ye hantar adik kat school ni...nanti insyaAllah mami n ayah akan jaga adik sepenuh waktu..sekarang ni mami n ayah kena work..'

tatau kenapa touching dia high peak!..mungkin aku nampak emosi raudhah betul betul da lain..dia Raudhah yang lain bila masuk school..terus senyappp...pasifff....lainn betul dari minit minit sebelum masuk rumah taska..lain betul!..masa dalam kereta boleh lagi nyanyi..ya naanaana..ya naaa naa..( ya hanaana..ya hanaaana)

ok gamba kak yong saya bila di rumah :



ni time lepak lepak...muka terpaksaa je...mami tu hari hari letak network channel...masaknya benda samaa jugak.. x ikan goreng ngan kicap...ayam goreng plak ngn kicapp...


ok ni la tanggungjawab saya...kemas rumah..lipat baju...nak tengok tv pon xsenang.. hurmmmm

petang pulak....ajak ayah main-main kat luar cari bird..miow....kook koook koook.... 


ayah layankan aje....anak ayah kan... mami tu kalau ajak turun...malas diaaa....jangan cakapla..padahal adik jalan sendiri x...

aku capture gamba ni sebab tiba tiba surprise...Raudhah da macam big girl...baru 1 tahun 6 bulan je tau...
setiap apa je kitorang buat mesti ditirunya..jadi kena faham..masa nila waktu yang sangat penting untuk mendidik anak....


March 10, 2014

Macamana nak ubah email blog??

salam,

perasan x hari tu saya beriya iya terpaksa tukar blog ke www.kasihkusyurga2.blogspot.com.. antara sebabnya ialah:

1) email lama iaitu eja_tb06@yahoo.com dah xboleh access..xtau masalah di mana...jadi selama ni saya sign in untuk update blog saja...cite belakang pasal email tu xtau..maklumlah email yahoo tu dah dicreate sejak sekolah menengah lagi... n blog ni pon da wujud hampir 6 tahun!

2) lepastu blog pulak xboleh nak customize apa-apa...( yang ni terus ok tiba tiba)

n sekarang segalanya dah setel..so, harini saya nak share macamana nak ubah email blog. simple je...

langkah-langkah: 

1. sign in blog dengan alamat email lama...contoh : eja@yahoo.com.. 

2. pergi ke dashboard dan pilih Customize > Settings> Permissions>
 
3. Pilih "Add Author."

4. kat ruang tu letakkan alamat email baru contoh: ummiqaisara11@gmail.com

5. Lepas tu sign out blog tadi

6. Sign in dekat email baru cth : ummiqaisara11@gmail.com

7. kita akan terima mesej untuk ' invitation to be an author'. Accept terus kat dalam gmail tadi.

n lepastu dah boleh sign in blog dengan email yang baru... 


ilmu baru bagi saya...sebab baruu je tadi buat.. n alhamdulillah...boleh stay dengan blog ni lagi.. 



March 5, 2014

Chemical pregnancy


Salam,

korang pernah dengar x perkataan ni? penah? jarang jarang? macam pernah macam x? entah....

ok, bagi diri aku sendiri inilah kali pertama aku dengar.. tu pon sebab terjadi kat diri sendiri...gigih google ' boleh ke da pregnen lepastu period'?...lepastu keluar forum majalah...baca baca forum tu sampailah ada orang taip perkataan ni...

ok istilah chemical pregnancy ni bermaksud keguguran yang tersangatlah awal...kebanyakan orang xperasan pun dia pregnen sebab kadang kadang period ni keluar lambat dari sepatutnya...standardlah kan...

macam kes aku...period sepatutnya dalam 8/12 hb...dalam range tu...tapi sampailah ke 19hb masih xde apa apa tanda..jadi sebagai seorang ibu yang berhemah...aku terus buat pregnancy test.. and result dia...

positif...lepastu terus ajar Raudhah bahasakan diri kaaakaaak...

tiba tiba seminggu lepas tu...bleeding..macam period biasa...tu yang pening...kata double line..pastu period...how?
haa..masa tulah dapat tau benda ni macam chemical pregnancy...orang kata...darah baru nak menempel kat dindiing rahim..tapi xjadi....

tapi kes aku...tanpa disedari rupanya da nak jadi seketul daging...n jatuh selepas hari ke-3 period...eh bleeding la kan....sedih..sekarang ni tengah tunggu result hospital....dua kali tu amik darah...sakitt tau!




 

March 4, 2014

power trip ke shot?

Salam,

minggu ni tema tajuk memang persoalan..hehe..sebab banyak sangat tertanya tanya..

malam tadi masyaAllah dugaan betul...balik petang tu macam biasa..dan dan nak maghrib baru nak masuk area Putra Perdana...

n tiba tiba Raudhah mengamuk xingat..macam meracau..aku da mengucap...nak benti tepi jalan memang xlah sebab kawasan sunyi...teruskan jugak drive sambil terhuyung hayang keretanya...Raudhah nak keluar dari kereta tersangat sangat...Ya Allah! ni yang aku lemah..memang kena kuatkan semangat...aku berserah je pada Allah...

sampai rumah..elok je keluar dari kereta..terus sengeh...cari bird..cari kucing macam biasa....sabarkan jelah..

yang sakit hok ni...naik je rumah..termengah mengah...bukak lampu...XNYALA!. rumah orang lain elok je bersinar..rumah kitorang gelap gelita...elok plak en.ayah baru je pg outstation...
 last last nyala jugakla lampu depan dengan syarat jangn buka kipas or benda lain....termangu jela kepanasan...lampu tu pon da hujung nyawa je.kelam kelam.....lepasla solat n buat megi goreng style asrama...

dalam pukul 12 malam jugakla budak wyring datang...cek cek rupanya wayar kat meter da rentung macam plastik melecur..memang xboleh diselamatkan.....xpasal pasal melayangla 480 inggit utk ganti wayar tu dengan servis bagai.....macam xlogik....tapi malam tu aku xnak pk banyak...asal raudhah dapat tido selesa..

ni gamba dia:

ni gamba meter sebenar rumah... ni amik kat google..xterpikir nak amik gamba malam tadi...da berpeluh bagai dengan anak kecik pkul 12 malam kat luar....

 ni gamba kabel rumah kami yang rentung.. jangan terpedaya... tengok dari luar masi bersinar keemasan lagi...sekali bukak box dalam...da mencair kerentungan..

 zoom sikit gambar rentung dia...mati mati ingat skru apa tadi..

sebenarnya nak summarizekan macam ni je...kitorang kena tipu dengan sub kontraktor TNB.. baru 3 bulan je kot dorang pasang benda ni disertai bayaran RM500.. lepas tu da rentung macam ni...malam tadi telefon suh datang tengok..xfree la..kalau esok bz la..xtau sampai bila...kalau nak harapkan waranti dia sampai bila bilala aku kena tido kat rumah orang lain...xterpk plak benda ni boleh kol tnb direct..

kecewa..yang datang bersungguh sungguh malam tadi pon..kebetulan kenalan en.ayah..tu pon dari Ampang!..tapi disebabkan kami 2 beranak je..tu yang xberani panggil orang sesuka hati....tapi bila tengok macam ni...redho jela..

aku xsuka cakap...' macam nila kalau orang melayu berniaga..'... tapi macam standard plak kalau kena tipu dengan orang melayu... macam macam...mungkin 480 inggit tu memang bukan hak kitorang.. tuhan nak tarik dengan cara ni....ada la tu yang xkena mungkin ada ngulo ke time keje.... positif.!

selfie ke selfish?

Salam,

selfie ni bermaksud mengabdikan gambar sendiri dengan gambar yang ditangkap oleh diri sendiri.. betulkan...selfie da menjadi trend sekarang ni..tapi jujur kadang kadang bosan bila terlalu ramai golongan yg berselfie ni menganggap perbuatan tersebut sangat membanggakan...ooooh...bukan bermaksud kritik atau membenci...

lagi lagi bila teringat video utube 'macam cantik je'..oh aku sangat benci caption tu...boleh x kalau tengah dengar radio tibe tibe dengar ayat tu aku tutup radio laju laju...sakit telinga oooi..

eh, macamlah ko xpenah selfie kan kakru..
bukannya nak cakap selfie tu salah...tapi bagi aku selfie tu akan menjadi best apabila kita terpaksa tangkap gambar sendiri yang da xde orang len boleh amikkan...

bukan sengaja menunjukkan kegedikan melampau... eh emo plak ko kakru kan....haha

ni gamba selfie aku:


aku berselfie ketika itu kerana aku menganggap saat itu sangat best bila tiba tiba raudhah pandang lift tu sambil aku sdg tersenyum....walaupon bila tengok banyak kali macam makcik jual tikar getah pon ada aku ni....

yang penting gamba yang dipublishkan itu haruslah menutupi bahagian yang sepatutnya...tidak mengaibkan orang lain...

kalau x kita da jatuh hukum selfish!
1) kalau gamba tersebut dalam keadaan dosa...menjatuhkan maruah org tua ... share lagi dosa
2) Kalau gamba tu annoy gila smpai menyusahkan orang lain 
3) kalau gamba tu ada terselit plak gambar orang lain yang xbersalah tengah buka aurat 

dan banyak lagi situasi...

ok dapat x point dia?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
MyHotComments.com
MyHotComments what i wanna to be..