Follow me..n i folow u..

mari menderma...

ru and amin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

January 12, 2017

cara hilangkan ketuat untuk kanak kanak

Salam..

Alhamdulillah tahun 2017 ni tiba tiba datang balik mood hapdet..
rasa macam tertinggal something selagi xshare hok ni....Semoga memberi manfaat ( sebab pernah experience, setahun mencari tips macam ni... bila search di blog atau google xjumpa jumpa )

pengalaman tahun 2016 memang agak mencabar... kami diuji masa awal pregnant tiba tiba Ainaa alami ketumbuhan macam ciken pox di muka.. area dagu sebelah kiri.... masa tu sebiji sahaja tumbuh.... kami biarkan ' yelaa, nanti hilang sendiri lah tu.'

tiba tiba mula bertambah dari sebiji ke beberapa biji di sebelah kiri.... kitorang da agak ke'panic' kan.... terus bawa ke pusat akuapunktur (sebab selama ni ainaa serasi dengan ubat di akuapunktur).... selepas sesi berbual mesra dengan konsultant kitorang diberi ubat makan.. sejenis pil putih.....  dugaan lagi!... elok je lepas makan pil tu makin meriah tumbuh ketuat di muka sampai berdarah setiap kali biji ketuat diusik/ terpecah..... 

-- menangis dalam hati., xsampai hati tengok muka anak macam tu --

selepas tu episod pegi klinik kerajaan, klinik biasa, hospital untuk rawatan.. semua cakap ini normal .. biarkan saja nanti hilang sendiri.. segala jenis petua pun kami amalkan... sapu getah betik, cuka epal, kapur masak, ..masalahnya tetap sama juga.... setiap kali masak, akan pecah berdarah, menjadi kutil, hilang dan berpindah dikawasan lain pula.... paling terusik hati mak bila bijinya tumbuh di sekeling mata dan didalam mata... Allahu... tengok dia menggelitis menjerit pedih... sayu!
 


dari awal mengandung sampai bersalinkan Adiknya muka Ainaa penuh dengan bijik ketuat ni.. Allahu dugaan kami sekeluarga, ( dalam hati biarlah ini hanya pembawaan baby, supaya tidak akan berlarutan lama)

sampailah kami nekad bawa pergi farmasi (which is our last choice) sebab kami xpernah terfikir kami akan believe dengan saranan farmasi... sebab ada pemikiran kolot dalam diri saya yang kononnya farmacist ni bukan doctor!

then, diorang suggest sapukan ubat ni... Hurix! lepastu gambar dia ketuat di kaki pulak tu! serius?!
its ok, never try, never know kan...
 

 Syukur Alhamdulillah.... selepas apply ubat ni (actually macam asid, agak pijar.... ubat ni warna merah then bila kena kulit akan kering jadi pink..... ) agak lambat sebenarnya nak nampak hasilnya kalau just sapu sahaja.... first kena cucuk dulu bijik ketuat tu terus titiskan ubat ni..... memang berperang dengan Ainaa.. tapi kena buat satu satu dan sikit sikit masa dia tido..... Alhamdulillah dalam seminggu ketuatnya mengecut xkeluar darah terus kering n lama lama hilang......

 Alhamdulillah Ya Allah.... nampak kesan di hidung Ainaa... hampir hilang bekasnya...

 
Dan sekarang... 
Alhamdulillah Ya Allah.... terima kasih atas nikmat anugerah ini.....

Hati ibu mana yang sanggup tengok anak menderita.... Aku bersyukur Ya Allah di atas jalan keluar yang terbaik ini....


so, sebagai pengajarannya... JANGAN SEKALI KALI LUPA SEDIAKAN TOWEL UNTUK ANAK KE TADIKA ATAU PUSAT ASUHAN ATAU BALIK KAMPUNG ATAU KEMANA KEMANA YANG BERKEMUNGKINAN BESAR UNTUK DIORANG BERKONGSI......

Lepastu,, janganlah pandang rendah pada ubat dan kosultan di farmasi..

p/s: terus aku terus buat kad ahli kat farmasi tersebut.... hehehe..... lepas ni mungkin klinik jadi solusi terakhir pulak....

5 comments:

  1. thank you for sharing puan, anak saya sedang mengalaminya sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama puan Nisa, semoga sharing saya akan memberi manfaat kepada puan.

      Delete
  2. tq share puan. anak saya tumbuh kat muka mcm kecik2 je ingtkan sebab gatal. then smalam pegi farmasi dia cakap tu ketuat.tp diorg tak suggestkan ubat pon. just cakap dia akan hilang sendiri nanti. risau plak tengok kat muka anak.

    ReplyDelete
  3. sama sama sis, sebenarnya sama case macam anak saya... even pakar di hospital kerajaan pun cakap akan hilang.. tapi anak saya menderita sampai setahun.. x ada apa apa perubahan... sampailah saya guna kan hurix ni baru nampak kesannya... alhamdulillah sekarang dah tak ada.... kesan parut pun tak ada.... semoga dapat membantu

    ReplyDelete
  4. Salam puan...anak sy tgh alaminya..br berumur 2 thn.sy dh ikut cara2 yg puan bgtau tu..tp skrg ketuat dia bernanah.dhla dekat dgn mata..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
MyHotComments.com
MyHotComments what i wanna to be..